Blijf op de hoogte
Inschrijven is niet meer mogelijk.
39724969034_8391884ede_o

De musea van Liverpool behoren tot de grootste en rijkste van Groot-Brittannië. De liefhebber van 19de en 20ste-eeuwse kunst komt hier ruimschoots aan zijn trekken. Onze reis staat in het teken van de Victoriaanse kunst maar wordt ook georganiseerd ter gelegenheid van de overzichtstentoonstelling Egon Schiele, leerling van Gustav Klimt. We krijgen er zeldzame tekeningen te zien.

Liverpool heeft ook architecturaal veel te bieden, met haar kathedralen, de Albert Docks en verschillende nagelnieuwe musea. Op onze wandelingen door de stad ontdekken we de belangrijkste monumenten. Voor vele blijft Liverpool vooral de stad van de Beatles. Daarom bezoeken we de woningen waar John Lennon en Paul McCartney hun jeugd hebben doorgebracht.

We maken uitstappen naar Manchester, met haar schitterende Art Gallery, maar ook naar de mooie stadjes Chester, Birkenhead en Port Sunlight. 

Reisprogramma
Maandag 16 juli 2018
Vanuit het hotel vertrekken we voor een eerste verkenning van Liverpool. De Anglicaanse kathedraal, het levenswerk van Sir Giles Gilbert Scott, ligt op een heuvel die een romantische begraafplaats domineert. In deze buurt bevinden zich heel wat huizen en gebouwen uit eind 18de - begin 19de eeuw, het zogenaamde Georgian tijdperk. Opmerkelijk zijn ook de Philharmonic Hall in art decostijl en het restaurant en de pub van het Philharmonic Hotel.
's Avonds dineren we samen in het hotel.

Dinsdag 17 juli 2018
We trekken naar Birkenhead, op de linkeroever van de Mersey, recht tegenover Liverpool. Birkenhead was ooit een centrum voor scheepsbouw met een belangrijke haven. Na een verkennende wandeling gaat het verder naar de Williamson Art Gallery. De verzameling bevat ondermeer schilderijen van Albert Moore, Philip Steer, Evelyn de Morgan en Alma-Tadema maar ook een collectie waterverven, Liverpool porselein en Della Robbia Pottery.
Tweede halte is een bezoek aan het dorp Port Sunlight en de Lady Lever Art Gallery. Dit museum, geopend in 1922, bevat een erg rijke verzameling beeldhouwwerk, schilderijen en toegepast kunsten. Van de prerafaëlieten bezit het museum belangrijke werken van Millais, Madox Brown, Hunt, Rossetti, Burne-Jones en Leighton. Daarnaast bewonderen we er ook kunst van Etty, Constable, Turner, Gainsborough en Reynolds. Een gedeelte van de collectie Wedgwood van de kleinzoon van Josiah Wedgwood - Charles Darwin - wordt er eveneens bewaard.

Woensdag 18 juli 2018
Na het ontbijt verkennen we eerst het centrum van Liverpool. Naast St. George's Hall, de bibliotheek, het statige stadhuis en andere boeiende architectuur hebben we vooral oog voor de gerenommeerde Walker Art Gallery. Dit museum is één van de grootste van Engeland, met een kunstverzameling uit de Nederlanden en Italië van 1300-1550, Europese kunst van 1550 tot 1900 en ook heel wat Britse 18de en 19de-eeuwse kunst. We eindigen onze stadswandeling ter hoogte van het Titanic Monument aan de Mersey. Donderdag 19 juli 2018
Na het ontbijt brengt de bus ons naar Sudley House, een van de weinige bewaarde villa’s van ooit een rijke makelaar in katoen uit Liverpool. Naast heel wat interessant meubilair, is er ook een grote kunstverzameling te zien. We keren nadien terug naar Liverpool, naar de Victoria Gallery and Museum dat gehuisvest is in een gebouw van architect Alfred Waterhouse. Tot de verzameling behoren kunstwerken van Joseph Wright of Derby, J. M. W. Turner, Jacob Epstein, Lucian Freud, Elizabeth Frink en John James Audubon. We ontdekken verder nog de katholieke kathedraal en haar rijke omgeving.

Vrijdag 20 juli 2018
’s Morgens bezoeken we de woningen waar John Lennon en Paul McMarctney hun jeugd doorbrachten. Vandaar gaat het verder naar de Albert Docks, één van de treffendste voorbeelden van hoe een verlaten haven omgetoverd kan worden tot een levendig centrum met talrijke musea, kunstgalerijen en restaurants. In de namiddag staat de grote Egon Schieletentoonstelling op het programma. In Tate Liverpool ontdekken we heel wat - ook uiterst zeldzame - tekeningen van deze leerling van Gustav Klimt.

Zaterdag 21 juli 2018
Vandaag brengen we onze dag door in Manchester, Victoriaanse stad met een schat aan boeiende architectuur en musea. De Manchester Art Gallery, met haar meer dan 25.0000 kunstvoorwerpen, bevindt zich in een drietal belendende gebouwen waarvan het oudste dateert uit 1823; twee werden door niemand minder dan Sir Charles Barry (Downton Abbey) ontworpen. Het oudste object is een Egyptische kanopenvaas van ca. 1100 v. Chr. Maar het zwaartepunt van de collectie is toch wel de afdeling Victoriaanse kunst, met ondermeer Ford Madox Browns meesterwerk 'Work'. Na ons bezoek bezichtigen we de stad verder te voet en bewonderen het fenomenale stadhuis en de John Rylands Library.

Zondag 22 juli 2018
Tijd voor de verkenning van de omgeving van Liverpool. We starten met een bezoek aan het Victoriaanse slot van Arley Hall, woning van Viscount Ashbrook en zijn familie, omgeven door schitterende tuinen. Volgende halte is het mooie Chester, één van Engelands best bewaarde vestingsteden. Naast de omwallingsmuren die teruggaan tot de Romeinse tijd is de stad vooral bekend voor haar talrijke gaanderijen, de zogenaamde 'rows'.

Maandag 23 juli 2018
Op deze laatste vrije dag krijgt u de kans Liverpool verder te verkennen op eigen houtje. Peter De Smet geeft u graag nog enkele tips mee, waaronder een bezoek aan het World Museum met haar grote Oudegyptische verzameling. In de namiddag rijden we naar Manchester voor onze vlucht naar Brussel.
Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan. Gaat u akkoord? Meer informatie