Blijf op de hoogte
Yellow vintage tram on the street in Lisbon, Portugal.
Hieronymites Monastery, Mosteiro dos Jeronimos, in Lisbon, Portugal
51606572995_81e4bf530b_o
Torre de Belém
53173312963_e8b5ee086f_o
Jardim Botânico d'Ajuda  -  Botanical  gardin Lisbon
Lisbon, Portugal skyline with Sao Jorge Castle
Miradouro São Pedro de Alcântara Lisboa Portugal
Egg tart, traditional Portuguese dessert, pastel de nata.
Street Art - Lisbon

Hoogtepunten

Alfama Lisbon Cityscape

De bruisende wijk Alfama

Beautiful image of the Hieronymites Monastery (Jeronimos), a UNE

Het magistrale Mosteiro dos Jerónimos

Lisboa

De rijke kunstcollectie van Museo Calouste-Gulbenkian

Lissabon laat geen ziel onberoerd. Haar charme en grandeur, haar nostalgie en rustige ligging aan de traag stromende Taag, maken van deze stad een bijzonder fijne reisbestemming.

In de 15 de eeuw was Portugal een piepkleine natie die met onverschrokken moed maar ook veel geweld, een maritiem imperium oprichtte dat alle andere Europese koningshuizen tot grote jaloezie dreef. Samen met Sander Spanoghe ontdek je de adembenemende architectuur en bijzondere kunstschatten die vertellen over dat Portugese en Westerse verleden. Je bezoekt architecturale parels in unieke Manuelstijl zoals het klooster van de Hiëronymieten en de Toren van Belém. Je komt alles te weten over internationale topstukken zoals de Heilige Antonius van Hieronymus Bosch en de Mysterieuze aanbidding van de Heilige Vincentius door de grootste Portugese schilder aller tijden, Nuno Gonçalves, in het schitterende Museu National de Arte Antiga. Ook de opzienbarende collecties van het Gulbenkian en de Fundação Oriente mag je zeker niet missen.

Je ontdekt de kleurrijke azulejos en de melancholische fado, je kuiert door gezellige straatjes en langs mooie pleinen. Je geniet samen met Amarant van de onvergetelijke sfeer, de schoonheid en de rijke geschiedenis van Lissabon! 

Reisprogramma
Woensdag 5 juni 2024
We zetten ons bezoek aan het immer pittoreske Lissabon in vanuit de hoogte. Daarvoor bezoeken we eerst het imposante kasteel van de Heilige Joris, lange tijd zetel van het koninklijk gezag en getuige van heel wat historische wendingen in de vroege geschiedenis van Portugal. Via de bekende Santa Justa-lift bereiken we het uitkijkpunt van Alcântara met zicht op het eerst bezochte kasteel. Bij de terugtocht naar het hotel staan we nog even stil op het Praça do Comércio, eloquente getuige van het vermogen van deze stad om te herrijzen uit de as van de aardbeving van 1755.

Donderdag 6 juni 2024
Vandaag trekken we richting Belém, het steevast betoverende religieuze en handelscentrum aan de monding van de Taag. De absolute parels van Manolijnse architectuur, zoals het Hiëronymietenklooster, de Toren van Belém en de kapel van de Heilige Joris staan er op het programma. We bezoeken de rijke collectie van het Museum van de Marine en het intrigerende Monument van de Ontdekkingen en komen zo meer te weten over de geschiedenis van de overzeese Portugese expansie.

Vrijdag 7 juni 2024
Vrijdag beleven we een paar museale hoogtepunten. We starten met de even diverse als zorgvuldig geselecteerde kunstschatten van het Calouste Gulbenkian. Hier wisselen hoogtepunten uit de niet-Westerse kunst van ondermeer islam en het Verre Oosten af met een bijna totaaloverzicht van de klassieke en Westerse kunst. Na de lunch bezoeken we de collectie van het Museum van Oude Kunsten met unieke meesterwerken, zoals de panelen van de heilige Vincent van Nuno Gonçalves en een verzoeking van de heilige Antonius van Hiëronymus Bosch, maar ook intrigerende kunst uit de ex-kolonies.

Zaterdag 8 juni 2024, Dag van bezoek aan de Alfamawijk
Na een vrije voormiddag verliezen we ons in de volkscultuur van de kleurrijke en historische Alfamawijk met kronkelende straatjes, een kathedraal, een pantheon tjokvol nationale beroemdheden en verschillende uitkijk-, annex uitrustpunten. Hierna volgt een passage doorheen het Fadomuseum om onze muzikale honger te stillen en alles te weten te komen over deze meest nostalgische kunstuiting. Met de fadotonen nog zacht in de oren sluiten we de dag af met een bezoek aan de Fundação Oriente waar de materiële wereld van de Portugese kolonies uit het Verre-Oosten zich aan ons openbaart.

Zondag 9 juni 2024 dag in het groen
We beginnen onze laatste reisdag in de kerk van de Heilige Rochus waar we de religieuze ziel van de Portugezen leren kennen. Verder maken we een wandeling doorheen de Botanische Tuin en bezoeken we het strakke waterbassin waar de wereldberoemde aquaduct toekomt. In de namiddag genieten we van ons laatste deeltje Portugese topcultuur in het Museum van de Azulejos. In de late namiddag vliegen we huiswaarts.
Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan. Gaat u akkoord? Meer informatie