Blijf op de hoogte
Inschrijven is niet meer mogelijk.
53328879351_0044a122f5_o
Picture of Paul Delvaux (1897-1994) was a Belgian painter noted
René Magritte, The Son of Man, 1964, Restored by Shimon D. Yano

In 2024 wordt de honderdste verjaardag van het surrealisme in de kijker gezet.

Zowel Bozar als KMSKB spelen in op deze opmerkelijke beweging. In Bozar krijg je een beeld van de opkomst en bloei van het surrealisme in België. In KMSKB ligt de focus op de internationale vertegenwoordigers. Over beide invalshoeken kan je een masterclass, een lezing en/of een rondleiding volgen.

Tip: Bij elke activiteit krijg je onderaan de pagina een overzicht van de andere activiteiten rond 100 jaar surrealisme. Zo kan je voor jezelf een pakket op maat samenstellen.

Lezing: Het surrealisme in België

De focus van deze lezing ligt op het Belgisch surrealisme met als kern de schilderkunst van de onvermijdelijke Paul Delvaux en René Magritte. Die laatste werd omringd door schrijvers als Irène Hamoir en Louis Scutenaire, die meteen de link met de literatuur duidelijk maken. Daarom plaatsen we de ideeën uit het manifest van André Breton uit Parijs naast de poëzie van Paul Nougé uit Brussel. Met de expo ‘Gekooid verlangen’ kwam er in 2002 meer aandacht voor vrouwelijke surrealistische schilders uit ons land zoals Jane Graverol en Rachel Baes.

Daarnaast onderzoeken we de raakvlakken met het magisch realisme, waarmee het surrealisme nauw verwant is. Denk daarbij aan schilderijen van Carel Willink en Pyke Koch en aan romans van Hubert Lampo en Johan Daisne. 

Naast de schilderkunst hebben we ook aandacht voor surrealistische aspecten in fotografie, film en de literatuur van de jaren ‘30 tot vandaag.

Dit is een online activiteit via het programma Zoom. Je kan die dus volgen van bij je thuis! Enkele dagen op voorhand krijg je via mail de link toegestuurd om deel te nemen. Bestaat je activiteit uit meerdere sessies, dan gebruik je steeds dezelfde link. Hou deze dus goed bij. In de meeste gevallen worden de online sessies opgenomen – dit gebeurt in overleg met de docent – waarna je de activiteit gedurende een bepaalde periode kan herbekijken op ons digitaal leerplatform. Je deelname wordt als goedkeuring gezien voor deze opname. Nog niet vertrouwd met Zoom? Dan kan je hier het stappenplan bekijken!

Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan. Gaat u akkoord? Meer informatie