Blijf op de hoogte
Inschrijven is niet meer mogelijk.
53008020494_2fe88bbe7a_o
St. Ursula Koeln - Ursulabuesten und Schreine
53008337943_124701ff4c_o

Voel je je niet lekker of ben je ernstig ziek, dan ga je naar de dokter of naar het ziekenhuis. Maar hoe pakte je dit 300 jaar geleden aan? Voor alle gezondheidskwalen, maar ook voor talloze andere problemen riep je heel vaak de hulp in van een heilige. 

Leefde je in tijden van oorlog of hoopte je gewoon op een goed en zorgeloos huwelijk, dan moest je bij de Heilige Ursula zijn!

Deze Engelse prinses leefde in de 4 of 5de eeuw. Als devote christen besliste ze om samen met 11 gezellinnen op bedevaart naar Rome te trekken. Tijdens de terugreis naar Engeland zouden ze in Keulen vermoord zijn door de Hunnen. Op een bepaald moment in de geschiedenis werden deze 11 maagden door een leesfout echter 11.000 maagden. Toen er in de 12de eeuw een gigantische begraafplaats in Keulen ontdekt werd, was men er onmiddellijk van overtuigd dat het de resten betrof van deze groep vrouwen. Dit betekende een enorme boost voor de verspreiding van relieken in de Europese kloosters en kerken.

In 60 minuten tijd ontdek je het verhaal van de Heilige Ursula en haar gevolg van duizenden vrouwen en kom je te weten waar je nog relieken kan terugvinden.

Deze lezing maakt deel uit van een reeks waarin we telkens het verhaal brengen van een bijzondere heilige man of vrouw die vroeger grote bekendheid genoot in België. Je ontdekt welke gebruiken de tand des tijds hebben doorstaan, en waar je de relieken nog kan bezoeken. Ken jij een heilige uit jouw regio die in de vergetelheid in geraakt maar waar er nog een reliek van bestaat of bepaalde gebruiken nog doorleven? Laat het ons weten via info@amarant.be! We maken alvast een lijstje aan en wie weet zetten we deze figuur volgend jaar in de kijker. 

Dit is een online lezing via het programma Zoom. Je kan die dus volgen van bij je thuis! Enkele dagen op voorhand krijg je via mail de link toegestuurd om deel te nemen aan de lezing. Het kan zijn dat sommige online lessen worden opgenomen – dit gebeurt in overleg met de docent – waarna je de sessies gedurende een korte periode kan herbekijken op ons digitaal leerplatform. Nog niet vertrouwd met Zoom? Dan kan je hier het stappenplan bekijken!

Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan. Gaat u akkoord? Meer informatie