
Voel je je niet lekker of ben je ernstig ziek, dan ga je naar de dokter of naar het ziekenhuis. Maar hoe pakte je dit 300 jaar geleden aan? Voor alle gezondheidskwalen, maar ook voor talloze andere problemen riep je heel vaak de hulp in van een heilige.
Was je slechtziend of waren je ogen ontstoken? Dan riep je best hulp in van de Heilige Odilia van Keulen.
Volgens de legende leefde Sint-Odilia in de 5de eeuw en was ze één van de ‘Elfduizend Maagden’ die de Engelse prinses Sint-Ursula vergezelden van Engeland naar Rome. Op de terugreis zouden ze allen zijn vermoord door de Hunnen. Vanwege haar dramatische dood en haar devote karakter werd ze later heilig verklaard.
Al in 1287 wisten de kruisheren van Hoei, een religieuze orde die de regel van Sint-Augustinus volgt, de beenderen van deze heilige te bemachtigen. Haar relieken werden in een bijzonder reliekschrijn gestopt dat vandaag nog te bezichtigen is in de Sint-Odulphuskerk van Borgloon. Het schrijn is het alleroudste gedateerde kunstwerk op een houten drager uit de Benelux en een waar topstuk.
In 2016 ging deze bijzondere kist uitzonderlijk open voor wetenschappelijk onderzoek en wij vertellen je dus ook wat er allemaal in te vinden was!
Deze lezing maakt deel uit van een reeks waarin we telkens het verhaal brengen van een bijzondere heilige man of vrouw die vroeger grote bekendheid genoot in België. Je ontdekt welke gebruiken de tand des tijds hebben doorstaan, en waar je de relieken nog kan bezoeken. Ken jij een heilige uit jouw regio die in de vergetelheid in geraakt maar waar er nog een reliek van bestaat of bepaalde gebruiken nog doorleven? Laat het ons weten via info@amarant.be! We maken alvast een lijstje aan en wie weet zetten we deze figuur volgend jaar in de kijker.
Dit is een online lezing via het programma Zoom. Je kan die dus volgen van bij je thuis! Enkele dagen op voorhand krijg je via mail de link toegestuurd om deel te nemen aan de lezing. Het kan zijn dat sommige online lessen worden opgenomen – dit gebeurt in overleg met de docent – waarna je de sessies gedurende een korte periode kan herbekijken op ons digitaal leerplatform. Nog niet vertrouwd met Zoom? Dan kan je hier het stappenplan bekijken!