Blijf op de hoogte
Inschrijven is niet meer mogelijk.
53007270127_ed13e2a20a_o
53028119067_27c9cf0a42_o

Voel je je niet lekker of ben je ernstig ziek, dan ga je naar de dokter of naar het ziekenhuis. Maar hoe pakte je dit 300 jaar geleden aan? Voor alle gezondheidskwalen, maar ook voor talloze andere problemen riep je heel vaak de hulp in van een heilige. 

Wil je zwanger worden en lukt het maar niet? Kunnen de dokters je niet verder helpen? Tot op heden zakken nog geregeld jonge vrouwen naar Borgloon om op de Stoel van Sint-Lutgardis plaats te nemen, onder het motto: "Baat het niet, dan schaadt het niet". Mits goedkeuring en in het bijzijn van de priester mogen deze vrouwen dan plaats nemen op de stoel in de hoop dat hun kinderwens alsnog in vervulling gaat. Dit gebruik is sinds enkele jaren opgenomen op de lijst van bijzonder immaterieel erfgoed.

Maar waar komt dit allemaal vandaan? Wel, op deze stoel zat ooit Sint-Lutgardis van Tongeren, een mystieke vrouw uit de 13de eeuw. Het was een knappe jonge vrouw en ze hunkerde naar een huwelijk. Ze kreeg veel aandacht van mannen en een jongeman van goede afkomst had haar vurig lief. Toen ze eens met hem zat te praten, verscheen Christus aan haar die zei: "Verlang niet langer naar het gefleem van dwaas gevrij. Richt je blik op wat je ononderbroken beminnen moet." En dat verwees dus naar Christus zelf die haar nooit in de steek zou laten. Als gevolg trad Lutgardis op jonge leeftijd toe in het benedictinessenklooster van Sint-Truiden. Ze kreeg meerdere visioenen en werd later heilig verklaard. 

Al tijdens het leven van Lutgardis hadden de zusters in Sint-Truiden door dat deze dame bijzonder was. Ze hielden daarom Lutgardis' stoel altijd bij, want van zo’n bijzondere vrouw wil je toch iets bewaren, niet? 

Deze lezing maakt deel uit van een reeks waarin we telkens het verhaal brengen van een bijzondere heilige man of vrouw die vroeger grote bekendheid genoot in België. Je ontdekt welke gebruiken de tand des tijds hebben doorstaan, en waar je de relieken nog kan bezoeken. Ken jij een heilige uit jouw regio die in de vergetelheid in geraakt maar waar er nog een reliek van bestaat of bepaalde gebruiken nog doorleven? Laat het ons weten via info@amarant.be! We maken alvast een lijstje aan en wie weet zetten we deze figuur volgend jaar in de kijker. 

Dit is een online lezing via het programma Zoom. Je kan die dus volgen van bij je thuis! Enkele dagen op voorhand krijg je via mail de link toegestuurd om deel te nemen aan de lezing. Het kan zijn dat sommige online lessen worden opgenomen – dit gebeurt in overleg met de docent – waarna je de sessies gedurende een korte periode kan herbekijken op ons digitaal leerplatform. Nog niet vertrouwd met Zoom? Dan kan je hier het stappenplan bekijken!

Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan. Gaat u akkoord? Meer informatie