Blijf op de hoogte
53813940017_b07994c918_o
53813940417_45663c4cd2_o
53815109838_23696866f4_o-1

Leesgroep: Orgelman – Mark Schaevers

Felix Nussbaum – een schildersleven

VOOR WIE? Iedereen is welkom, maar wie het boek gelezen heeft, kan beter meepraten

WAT? We bespreken samen het boek en onze leeservaring, maar ook de beschreven schilderijen en de maatschappelijke context.

Met dit boek won Mark Schaevers in 2015 de Gouden Boekenuil. Het is het persoonlijke relaas van de speurtocht van de auteur naar het schildersleven van Felix Nussbaum, een joods-Duitse kunstenaar die na Tweede Wereldoorlog in de vergetelheid geraakt was. Ondertussen heeft Nussbaum een heus museum met meer dan 200 schilderijen in zijn geboortestad Osnabrück.  Het gebouw werd ontworpen door de Amerikaanse architect Daniel Libeskind, zelf een zoon van overlevers van de Holocaust.

Het cultuurbeleid van de nationaalsocialisten zorgde ervoor dat de veelbelovende schilderscarrière van Nussbaum in de kiem gesmoord werd ten voordele van andere kunstenaars als Arno Breker. Hun beider ateliers lagen ironisch genoeg vlak naast elkaar in Rome. 

Het boek staat stil bij de plastische overtuigingskracht van zijn schilderijen met geknakte zonnebloemen, kale bomen en de solitaire orgelman. Daarnaast is er ook aandacht voor de mens Felix Nussbaum met zijn persoonlijke relaties en hoe het vluchten en onderduiken invloed heeft op zijn werk. 

De zaal van De Groene Waterman bevindt zich in de historische kelder van de boekhandel en is enkel bereikbaar via een trap. Er is geen lift aanwezig.

Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan. Gaat u akkoord? Meer informatie