Blijf op de hoogte
53814930801_7f9bd3b360_o

Leesgroep: Man met blauwe sjaal – Martin Gayford

Poseren voor Lucian Freud

 

WAT? We bespreken samen het boek en onze leeservaring, maar ook de beschreven schilderijen en de persoonlijkheid van Lucian Freud 

VOOR WIE? Iedereen is welkom, maar wie het boek gelezen heeft, kan beter meepraten

Voor wie er niet genoeg van kan krijgen, is er nog een tweede boek over dit onderwerp. In Ontbijten met Lucian geeft Geordie Greig een kritischer beeld waarin de kunstenaar meedogenloos wordt weergeven met al zijn minder fraaie eigenschappen, net als Lucian Freuds eigen schilderijen.

Martin Gayford is een Brits kunstcriticus die al heel wat gepubliceerd heeft over David Hockney, Constable en Van Gogh. Dit keer beschrijft hij zijn persoonlijke ervaringen bij het urenlang poseren voor een portret door Lucian Freud, een van Engelands belangrijkste vertegenwoordigers van de figuratieve schilderkunst van de 20ste eeuw. 

Het boek volgt de trage ontstaansgeschiedenis van het schilderij vanuit het standpunt van het model in het atelier van de meester. Dichter bij de kunstenaar kan je niet komen. Net als de schilder maakt de schrijver dus tegelijkertijd ook een portret van zijn kamergenoot, maar dan met woorden. De twee mannen kennen elkaar al jaren en dat voel je in iedere penseelstreek en in iedere zin. We leren Lucian Freud kennen als een complexe persoonlijkheid vol tegenstrijdigheden, maar wat had je anders verwacht van de kleinzoon van de grondlegger van de psychoanalyse? 

De zaal van De Groene Waterman bevindt zich in de historische kelder van de boekhandel en is enkel bereikbaar via een trap. Er is geen lift aanwezig.

Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan. Gaat u akkoord? Meer informatie