Blijf op de hoogte
Inschrijven is niet meer mogelijk.
40435612661_5428e538bc_o

Het prestige van de Eeuwige Stad werpt een schaduw over het omliggende gebied. De regio Lazio is nochtans uitzonderlijk rijk aan monumenten van topkwaliteit. Zonder het Etruskische erfgoed of de talloze romaanse en gotische gebouwen en stadjes te veronachtzamen, gaat onze aandacht vooral uit naar de paleizen en landhuizen, vaak omringd door verrukkelijke tuinen en parken, die de hogere clerus zowel als de lokale adel liet optrekken.

Van de middeleeuwse kloostertuin tot het romantische park, zijn alle stijlen vertegenwoordigd. Maar het was vooral tijdens de 16de eeuw, bij de overgang van renaissance naar maniërisme, dat de streek tot de Europese avant-garde behoorde.

Reisprogramma
Dinsdag 22 mei 2018
Ochtendvlucht van Brussel naar Rome, waar we meteen vertrekken voor een korte rit naar het schilderachtig gelegen stadje Cerveteri, nog omringd door deels Etruskische muren. We maken verder kennis met deze beschaving in de reusachtige necropool van Banditaccia, door de archeologen herschapen in een idyllische landschapstuin. Vervolgens gaat het naar het stadje Bracciano, gelegen hoog boven het gelijknamige meer, waarvan de perfecte cirkelvorm de vulkanische oorsprong verraadt. Na de vrije lunch bezoeken we het kasteel. Uit de muurschilderingen in de stijl van Pisanello spreekt het nieuwe landschapsgevoel van de renaissance. Tenslotte wandelen we rond in het stadje Sutri waar de rijke archeologische resten – Etruskisch, Romeins en middeleeuws – alweer in een harmonische tuin worden gepresenteerd. In de regionale hoofdstad Viterbo nemen we onze intrek in hotel Mini Palace, gunstig gelegen aan de imposante middeleeuwse stadsmuur, en genieten er van een gezamenlijk diner.

Woensdag 23 mei 2018
Te voet verkennen we Viterbo. Het nog grotendeels intacte middeleeuwse stadje bewaart vele herinneringen aan het verblijf van talloze pausen die om een of andere reden Rome moesten ontvluchten. Op elk plein lieten ze een fraai versierde fontein oprichten. Het woord ‘conclaaf’ vond in Viterbo zijn oorsprong. We bezoeken o.a. het Priorenpaleis met mooie maniëristische fresco’s en de wijk San Pellegrino die vaak fungeerde als decor voor historische films.
Na de vrije lunch rijden we naar het grootse paleis van Caprarola. Hier heerste Alexander Farnese, de Grote Kardinaal, neef van Paulus III. Zijn hofarchitect Vignola bouwde bovenop een vijhoekig fundament de meest volmaakte maniëristische residentie, rijk versierd door een leger waardevolle kunstenaars. Elke ruimte illustreert een bepaald thema dat meestal erg diepzinnig werd uitgewerkt. Zowel het zomer- als het winterappartement is telkens met een passende tuin verbonden. Diep in het bos verscholen ligt echter nog een sprookjesachtig paviljoen waar de kardinaal zich in afzondering kon terugtrekken.
Op de terugweg naar Viterbo bezoeken we de grote abdijkerk San Martino al Cimino, gebouwd door de Cisterciënzers in de voor hen zo typische uitgepuurde vroeggotische stijl.

Donderdag 24 mei 2018
We vertrekken vroeg naar het pittoreske stadje Tuscania, nog helemaal omringd door een middeleeuwse muur. We bewonderen enkele paleizen en kerken, maar de echte glorie van het stadje ligt op een heuvel net buiten de muur. San Pietro en Santa Maria Maggiore zijn twee grote, gaaf bewaarde romaanse kerken, met een rijke schat aan beeldhouwwerk en muurschilderingen. Ze behoren tot de belangrijkste romaanse gebouwen van Italië.
Ook het volgende stadje Tarquinia bezit met Santa Maria del Castello een fijne rijkversierde romaanse kerk. Na de vrije lunch bezoeken we het laatgotische paleis Vitelleschi dat als Etruskisch museum is ingericht. Op een hoogvlakte buiten de stad ligt de zeer merkwaardige necropool van Monterozzi waar men tientallen beschilderde grafkamers heeft vrijgelegd. Het is het grootste schilderkunstige ensemble dat van de Oudheid bewaard bleef.
Tenslotte bezoeken we nabij het dorp Capalbio, net over de grens in Toscane gelegen, de wonderbaarlijke tuin van Niki de Saint-Phalle. De kunstenares heeft hier, tijdens een jarenlang verblijf en met de hulp van haar man Jean Tinguely, de 22 kaarten van het Tarotspel uitgebeeld. Zowel in kleurenpracht als in rijke inhoud is deze tuin een waardige moderne tegenhanger van de maniëristische kunstwerken die we op deze reis ontdekken.

Vrijdag 25 mei 2018
Het mooie dorpje Bagnaia bezit met de Villa Lante een van de prototypes van de renaissancetuin. Kardinaal Gambara liet hem aanleggen door enkele van de kunstenaars die ook in Caprarola aan het werk waren. Voorbij de hoge Ciminoberg bereiken we het al even mooie dorp Vignanello, dat eveneens kan bogen op een paleis met aansluitende tuin uit de renaissance. We lunchen in een typisch restaurantje.
Vervolgens rijden we naar het dorp Bomarzo, dat in ons taalgebied bekendheid verwierf o.a. door het werk van Hella Haasse. De bepaald kunstzinnige condottiere Vicino Orsini liet vanaf 1552 de vallei aan de voet van het kasteel bevolken met een hele reeks bizarre, mysterieuze scheppingen die aan de tuin – onterecht – de naam bezorgden van Giardino dei Mostri, tuin van de monsters. Nergens komt de geest van het maniërisme zo tot zijn recht als tijdens een wandeling door deze deels verwilderde tuin.
Langs de autosnelweg in de vallei van de Tiber rijden we rond de Eeuwige Stad naar Tivoli. De entree in het stadje, door de gigantische travertijn-steengroeven en met zicht op de grote waterval van de Aniene is bepaald spectaculair. En zo is ook het uitzicht vanuit ons hotel Torre Sant’Angelo, hooggelegen boven het stadje, waar we genieten van een diner in het stijlvolle hotelrestaurant.

Zaterdag 26 mei 2018
Tijdens de tweede helft van de reis bezoeken we de pauselijke en andere residenties gelegen in het berggebied ten zuidoosten van Rome. We beginnen met het beroemdste tuin- en paleiscomplex dat de Oudheid ons naliet. In de vlakte onder Tivoli liet de meest sympathieke van alle Romeinse keizers, de uit Spanje afkomstige Hadrianus, een luxueuze zomerresidentie bouwen. Die besloeg niet minder dan 300 ha. De keizer zelf zou de plannen uitgetekend hebben. De residentie inspireerde talloze tuinarchitecten uit de moderne tijd.
We keren terug naar Tivoli voor de vrije lunch en komen, net als Franz Liszt en zovele anderen, onder de charme van de honderden fonteinen en waterspuwers van de Villa d’Este, maar niet na eerst het paleis te hebben bewonderd dat kardinaal Ippolito d’Este, een zoon van Lucrezia Borgia, tijdens de tweede helft van de 16de eeuw liet inrichten.
We lopen door het middeleeuwse stadscentrum en bezoeken o.a. de romaanse San Silvestro met interessante muurschilderingen. Onderaan het schitterend gelegen Romeinse tempeltje van Vesta strekt zich het grote, 19de-eeuwse park van de Villa Gregoriana uit. De liefhebbers kunnen het wandelpad volgen dat in de vallei afdaalt en verrassende uitzichten biedt op de watervallen.

Zondag 27 mei 2018
‘s Ochtends rijden we naar het stadje Palestrina, waar een reusachtige Romeinse tempel door de familie Barberini werd omgebouwd tot zomerpaleis. Het herbergt vandaag een rijk archeologisch museum. Topstuk is een uitstekend bewaard mozaïek uit de 1ste eeuw v.C. dat het idyllische landschap van de Nijl oproept. Maar ook de half ondergrondse resten van de tempel zijn zeer merkwaardig.
Hoog in de van oorsprong vulkanische Albaanse Bergen ligt het stadje Frascati, dat zijn naam gaf aan een gereputeerde wijn. De villa die kardinaal Aldobrandini er liet optrekken, geldt als de rijkste van de streek. Ook het park is beroemd omwille van de ingenieuze watergeleiding.
Genazzano is een van die heerlijke dorpjes waar Lazio het patent op heeft. We wandelen door het goedbewaarde middeleeuwse centrum naar het kasteel van de familie Colonna. Vervolgens houden we halt in het al even middeleeuwse stadje Anagni. De kathedraal behoort tot de romaanse hoogtepunten van Italië. De uitgestrekte crypte, museaal ingericht, bezit de belangrijkste frescocyclus van midden-Italië.
In het hooggelegen befaamde badstadje Fiuggi logeren we in Hotel Ambasciatori, in de thermale wijk waar de typische, licht decadente sfeer van het fin de siècle is blijven hangen. We genieten er van een gezamenlijk diner.

Maandag 28 mei 2018
We vertrekken vroeg naar het diep in de Sabijnse bergen gelegen stadje Subiaco. In het kloofdal van de Aniene, waar nog enkele muren herinneren aan de reusachtige villa van keizer Nero, verrees, rondom de grot waar Benedictus zich had teruggetrokken, een indrukwekkend klooster. De chaotisch boven en onder elkaar gelegen ruimten bevatten een schat aan middeleeuwse muurschilderingen, waaronder het oudst bekende portret van Franciscus van Assisi. Ook het lagergelegen klooster van Santa Scolastica bezit belangrijke middeleeuwse resten. We lunchen in het gastenverblijf.
Vervolgens bezoeken we twee pittoreske stadjes. Het nog helemaal ommuurde Alatri geeft een middeleeuwse indruk maar bezit indrukwekkende resten uit de romeinse en preromeinse tijd. De acropolis, opgetrokken uit cyclopische steenblokken, dateert grotendeels uit de 2de eeuw v.C.. In de romaanse Santa Maria Maggiore bewonderen we enkele middeleeuwse meesterwerken. Ook het nabijgelegen Ferentino is gegroeid rond zo’n prehistorische acropolis en bezit een merkwaardige romaanse kerk.

Dinsdag 29 mei 2018
We vertrekken vroeg en bereiken langs mooie wegen de feërieke tuin van Ninfa. Het gelijknamige riviertje heeft in deze kalkrijke streek een omgeving gecreëerd die de Romeinen interpreteerden als woonplaats van waternimfen. De familie Caetani, eigenaars sinds de middeleeuwen, herstelden de tuin in al haar magische charme.
Vervolgens rijden we naar Fossanova, de oudste cisterciënzerabdij van het land, gebouwd in de romaans-gotische overgangsstijl. In het gastenverblijf overleed Thomas van Aquino. Gezamenlijke lunch in de nabijheid van de abdij.
In de drooggelegde Pontijnse moerassen stichtte het fascistische regime enkele ideale stadjes. Indien de tijd het toelaat bezoeken we het goedbewaarde Sabaudia, het prototype van de rationalistische architectuur van de jaren 30.
Nadien gaan we naar de luchthaven van Rome voor onze terugvlucht naar Brussel.
Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan. Gaat u akkoord? Meer informatie