Blijf op de hoogte
Inschrijven is niet meer mogelijk.
51144681909_bb1b716a33_o

Er bestaan heel wat kunstenaarsmusea die volledig gewijd zijn aan het oeuvre van één kunstenaar. Vaak is de kunstenaar op een unieke manier verbonden met de plek of de stichter. Laat je meevoeren naar deze musea en snuister in de fascinerende collecties om nog beter door te dringen in het genie van de kunstenaar.

Käthe Kollwitz kende een bewogen en geëngageerd leven. De smart om de dood van haar zoon tijdens de Eerste Wereldoorlog heeft haar sterk getekend en beïnvloedde haar kunst. Maar liefst 4 musea focussen louter op haar werk.

Het Käthe Kollwitz Museum in Keulen bezit de grootste kunstcollectie Ook het museum in Berlijn, waar ze 50 jaar woonde, is een aanrader. In haar laatste woning in Moritzburg bij Dresden is een museum ingericht met een kleine verzameling grafisch werk. In België belicht het Käthe Kollwitz Museum in Koekelare het tragische verhaal van Käthes zoon Peter, die sneuvelt op de dag van zijn aankomst in Diksmuide. Om haar verdriet te verwerken maakte zijn moeder twee beelden van treurende ouders. 'Het Treurend Ouderpaar' staat nu op de Duitse militaire begraafplaats van Vladslo.

Camille Claudel was een geniale kunstenares die te lang in de schaduw is gebleven. Haar bekendheid heeft ze vooral te danken aan haar hartstochtelijke verhouding met de beroemde beeldhouwer Auguste Rodin. Toch heeft ze een zeer persoonlijk oeuvre nagelaten. Stilaan krijgt ze erkenning als artieste. In het kleine ­Nogent-sur-Seine, een uurtje ten zuidoosten van Parijs, ging in 2017 het Musée Camille Claudel open. En het Musee Rodin reserveert een aparte zaal voor topwerken van Camille Claudel.

Kortom, parels van musea die onze aandacht verdienen!

Past het uur niet? Je kan deze cursus ook 's avonds volgen!

Tip: David Vergauwen belicht een aantal kunstenaarsmusea ter ere van Pablo Picasso.

Dit is een online cursus via het programma Zoom. Je kan die dus volgen van bij je thuis, veilig en corona-proof! Enkele dagen op voorhand krijg je via mail de link toegestuurd om deel te nemen aan de lessen. Bestaat je cursus uit meerdere lessen, dan gebruik je steeds dezelfde link. Hou deze dus goed bij. Nog niet vertrouwd met Zoom? Dan kan je hier het stappenplan bekijken!

 

 

Jullie ervaringen
"Fabienne De Meulemeester laat zelfs mensen met een grote bagage op het vlak van de beeldende kunsten nog steeds nieuwe dingen ontdekken en ze doet het met een grote gedrevenheid en enthousiasme. Ik ben"
– Daan Rau (Deelnemer)
Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan. Gaat u akkoord? Meer informatie