Blijf op de hoogte
Inschrijven is niet meer mogelijk.
_DSC5724
53501479722_60f2ecbe42_o

De waarheid, zo wordt weleens gezegd, is altijd het eerste slachtoffer van een gewapend conflict.

Zo worden we al maandenlang geconfronteerd met gruwelijke beelden uit Gaza, steeds voorzien van cijfers, feiten en duidingen. Maar ondanks deze feiten, blijft de waarheid achter de berichtgeving over deze complexe historische kwestie onduidelijk. Desinformatie en framing krijgen vaak de boventoon. Ook worden sommige aspecten sterk benadrukt terwijl andere onderbelicht blijven.

Gelukkig laten artistieke praktijken zich nooit zomaar het zwijgen opleggen. Wanneer verhalen en ervaringen uitgewist worden, is de verbeelding een essentiële bondgenoot van de kritische stem.

In deze lezing belicht Brigitte Herremans (onderzoeker UGent) hoe het potentieel van kunst al decennialang benut wordt voor het Palestijnse vrijheidsstreven. Aan de hand van voorbeelden uit verschillende creatieve disciplines toont ze ons hoe essentieel de kracht van verbeelding is. Zelfs te midden van grootschalige mensenrechtenschendingen. Want bij misleidende informatie en het uitblijven van politieke oplossingen, spelen artistieke praktijken een rol bij het documenteren van onrecht en waarheidsvinding.

Kunst maakt ook blijvend verzet tegen onrecht mogelijk. Het biedt niet alleen een tegenstem tegen dominante narratieven. Het helpt het publiek ook om mee te leven met de andere. Om de kwetsbaarheid en kracht van wie onderdrukt wordt, te verbeelden en te omarmen.

Een niet te missen avond voor iedereen die deze thematiek eens op een volledig andere manier belicht wil zien. Bovendien is het ook een buitenkans om nader kennis te maken met de rijkdom en diversiteit van de Palestijnse cultuur.

Brigitte Herremans is postdoctoraal onderzoeker aan het mensenrechtencentrum van de Universiteit van Gent waar ze zich toespitst op de strijd voor rechtvaardigheid in Syrië. Haar doctoraatsonderzoek (2019-2023) focuste op het potentieel van kunst om onrecht in de Syrische context zichtbaar te maken. Van 2002 tot 2018 werkte ze als beleidsmedewerker Midden-Oosten bij Broederlijk Delen en Pax Christi Vlaanderen. In 2016 publiceerde ze samen met Ludo Abicht het boek ‘Israël en Palestina. De kaarten op tafel.’ Van 2017 tot 2018 werkte ze als beleidsmedewerker Midden-Oosten en Noord-Afrika bij BOZAR. Brigitte studeerde Oosterse Talen en Culturen (Arabisch en Bijbels Hebreeuws) aan de UGent en Internationale Politiek aan de Université Libre de Bruxelles. Ze studeerde tevens in Jeruzalem en Caïro.

Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan. Gaat u akkoord? Meer informatie