Blijf op de hoogte
Inschrijven is niet meer mogelijk.
51698525497_47d3208bc4_o
51654748314_a62e0df067_o
51673942581_2612b21c5a_o
51674611084_3a0b4c77e1_o
51700208125_38c362b399_o

Kroatië is een van de mooiste landen van Europa, aldus kenner Johan De Boose. En kunnen we hem ongelijk geven? Kroatië heeft het allemaal: eeuwenoud cultureel erfgoed én een betoverend mooie natuur. Deze reis laat je uitgebreid kennismaken met alles wat Kroatië te bieden heeft.

Het Zuid-Europese land is gekend voor haar grillige kustlijn langs een helderblauwe Adriatische zee, bezaaid met tal van eilanden, kleine baaitjes en prachtige stranden, voor haar unieke landschappen en groene bergen. Maar Kroatië heeft ook een zeer rijk cultureel verleden, met historische steden en bijzondere badplaatsen, met fantastisch UNESCO Werelderfgoed, Venetiaanse paleizen, oude kloosters en pittoreske pleinen. 

Op deze tiendaagse trekken we van de bruisende hoofdstad Zagreb in het noorden tot in het schilderachtige Dubrovnik in het zuiden. Onderweg komen we de hele Europese cultuurgeschiedenis tegen. Zo bezoeken we ondermeer Opatija, ontstaan uit een 14de-eeuws klooster en later een van de parels van Oostenrijk-Hongarije. We ontdekken het schiereiland Istrië met zijn Italiaanse en Slavische verleden, het magische eiland Cres dat pal op de subtropische grens ligt, en Split met zijn oud-Romeinse paleis en esplanade onder de palmen. 

Johan de Boose is romanschrijver, theatermaker, journalist, ervaren gids en Oost-Europakenner. Kroatië – en bij uitbreiding ex-Joegoslavië – is zijn favoriete bestemming. Hij brengt er een groot deel van zijn tijd door en heeft de afgelopen 15 jaar elke plek van deze regio bereisd. Johan is steeds op zoek naar de pittige verhalen van de geschiedenis en van de huidige bewoners. Hij werkt momenteel aan een lijvig boek over deze streek na het uiteenvallen van Joegoslavië.

Reisprogramma
Donderdag 6 oktober 2022
Zagreb, de hoofdstad van Kroatië, bestaat uit twee delen, twee ‘etages’ als het ware. De benedenstad vormt het hart van de stad, met het Jelačićplein, die de winkelstraten verbindt met de uitgaansbuurt. De toren van de kathedraal markeert hier het religieuze centrum.
In de bovenstad resideert het parlement, maar ook de ziel van de wereldvermaarde kunstenaar Ivan Meštrović. Hier bevindt zich tevens het Museum van de Gebroken Relaties: honderden voorbeelden van mooi én smartelijk verdriet, geïnspireerd op het uiteenvallen van Joegoslavië. We genieten samen van een diner en overnachten in Zagreb.

Vrijdag 7 oktober 2022
Kroatië heeft talloze facetten; wij gaan naar het mooiste van allemaal: de kust.
We beginnen in Rijeka, ‘de Rivier’, oude scheidingslijn van de Romaanse en de Slavische wereld. Eén van de grootste havens ook. We bezoeken de Korzo, de slagader van de stad, en het kasteel van Trsat, het hoogste punt en tevens bedevaartsplaats. In de baai ligt het prachtige kuuroord Opatija, favoriete plek van de laatste keizer van Oostenrijk-Hongarije Franz-Joseph, en diens vrouw Sisi.
We overnachten in Opatija.

Zaterdag 8 oktober 2022
Vandaag reizen we naar het schiereiland Istrië, ooit Italië, later Joegoslavië, nu Kroatië, met sporen van een ver verleden.
Hum is de kleinste stad ter wereld, met een middeleeuws hart. Motovun is een citadel van kunst en film, ook een van de mooiste bergdorpjes van Kroatië. En Rovinj, ons doel vandaag, wordt klein Venetië genoemd, met een mysterieuze kathedraal op een heuvel boven de oude haven. We overnachten hier.

Zondag 9 oktober 2022
De grootste stad van Istrië is het schitterende Pula, met een amfitheater dat kan wedijveren met het Colosseum in Rome. Schrijvers als Dante, Rilke en Joyce verbleven hier.
Vlakbij ligt de fjord van Lim, waardoor Jules Verne betoverd was. Tegenover Pula liggen de Brijuni eilanden, nu een natuurpark maar ooit een van Tito’s redisenties. We overnachten opnieuw in Rovinj.

Maandag 10 oktober 2022
Vanuit Istrië nemen we de boot naar het eiland Cres (spreek uit: Tsres), een subtropisch paradijs met de gelijknamige hoofdstad. Vandaar gaat het verder naar het eiland Lošinj.
De stadjes die we onderweg tegenkomen, herinneren aan de oudheid en aan de middeleeuwen, met sporen van de Glagolitische cultuur (verwijzend naar het oudste Slavische alfabet voor liturgisch gebruik).
In Lošinj staat een museum gebouwd voor één beeld, de beroemde Apoxiomenos. Dit beeld van een onweerstaanbare atleet werd ooit gevonden op de bodem van de zee door een Belgische duiker.
We overnachten in Mali Losinj.

Dinsdag 11 oktober 2022
Terug naar het vasteland. De stad Zadar vormt letterlijk een ‘zee-orgel’ in de Adriatische Zee. Het bezit een mooi bewaard Romeins stadscentrum, met een marktplein en een tempel. Iets meer landinwaarts komen we in het oude Knin, het zenuwcentrum van het Kroatische geloof, vlak bij de grens met Bosnië-Herzegovina. Knin was de hoofdstad van de middeleeuwse staat Kroatië. Vandaar reizen we verder naar Šibenik met de witte kathedraal en de pittoreske haven. We overnachten hier ook.

Woensdag 12 oktober 2022
Vanuit Šibenik trekken we de natuur in. Het park van Krka heeft een van de meest spectaculaire watervallen van de Balkan. In deze streek werd ooit de film ‘Winnetou and Old Shatterhand’ opgenomen, omdat het landschap zo Amerikaans aandoet. Krka is een prachtig gebied met vlonders die ons door de wonderbaarlijkste flora leiden.
We overnachten opnieuw in Sibernik.

Donderdag 13 oktober 2022
We begeven ons naar Split, maar eerst houden we halt in Trogir, een schattig kuststadje met 13de-eeuwse gebouwen. Split daarentegen is een monumentale stad, gedomineerd door het paleis van de wrede Romeinse keizer Diocletianus.
We overnachten in Split.

Vrijdag 14 oktober 2022
Als je dacht dat Marco Polo in Venetië geboren werd, hebt u het juist, maar dat Venetië op het eiland Korčula ligt, wist je wellicht niet. We gaan ter plaatse het geheim ontrafelen op dit fantastische eiland. We overnachten hier ook.

Zaterdag 15 oktober 2022
Onze laatste uitstap brengt ons naar het magische Dubrovnik, parel van de Adriatische Zee. Onderweg proeven we lokale wijnen. Dubrovnik is het hoogtepunt: stad van dogen en paleizen, van visgraatvormige stegen en eindeloze wallen, van kapellen, fonteinen en kloostertuinen.

Zondag 16 oktober 2022
We genieten van Dubrovnik, alvorens terug te vliegen naar Brussel.
Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan. Gaat u akkoord? Meer informatie