Blijf op de hoogte
Circle Bridge in Copenhagen, Denmark
Copenhagen Denmark A famous interior with a diving board at the
53077140834_0647113658_o
B&W Hallerne in Copenhagen, Denmark
53124454836_870207dbbb_o
Long exposure photograph of Copenhagen opera house denmark during early morning with blue and golden light
Israels Plads in Copenhagen, Denmark
Nyhavn, Kopenhagen, Dänemark

Hoogtepunten

53124858945_856748e654_o

Woning van designer Finn Juhl

Amager Bakke, Amager Hill or Amager Slope or Copenhill - a heat and power waste-to-energy plant

Amager Bakke van BIG Architects

53124859225_756297c477_o

Louisiana Museum of Modern Art

De laatste twee plaatsen, nu beschikbaar tot 24 april 2024!

Is er een reden om nìet mee te gaan op deze inspirerende trip naar Kopenhagen?

Met het erg diverse, hybride en uitzonderlijke programma dat reisleider Frank De Groeven samenstelde, leer je Kopenhagen voor het eerst – of opnieuw – kennen op het vlak van stedenbouw, hedendaagse architectuur, design en kunst.

Maak je klaar voor een bezoek aan de woning van designer Finn Juhl (1942) of om innoverende stadspleinen zoals Israel Plads (2014) mee te ontdekken. Dompel je onder in het betoverende Louisiana Museum of in het post-industriële landschap van Refshaleøen om hedendaagse kunst te beleven in Copenhagen Contemporary. En uiteraard vergeten we Jørn Utzon, Poul Henningsen en Arne Jacobsen niet, wiens voetafdrukken sporen nalieten in Kopenhagen.

Laat je op deze vijfdaagse trip meevoeren door zoveel kunst en kunde om er nadien nog zoveel langer van te genieten.

 

Reisprogramma
Woensdag 29 mei 2024
In de voetsporen van Jan Gehl: letterlijk dan. Als er één man het aanzien van Kopenhagen – en in het zog van Kopenhagen, een dozijn andere steden – grondig heeft gewijzigd en dit sinds de jaren 1960, dan is het wel de stedenbouwkundige denker Jan Gehl die de beleving van de stad terugbracht naar zijn essentie: de voetganger.
Na aankomst in het hotel, vertrekken we voor een wandeling doorheen Kopenhagen met als focus de pleinen en de straten die Jan Gehl en zijn opvolgers, Kopenhagen de prestigieuze titel als ‘most liveable city of the world’ bezorgden. Over de plaatsing van de zitbanken, over materiaalkeuzes, verkeerscirculatie, lichtarmaturen, speeltuigen, etc. We onderzoeken het publieke domein, hoe het zou moeten of hoe het net niet zou moeten. Banana Park, Israël Plads, The Kings New Square: op basis van de eigen grammatica van Jan Gehl ontleden we zijn standpunten. ‘A good city is like a good party, you stay for longer than you planned’. De wandeling eindigt bovenop de Maersk Tower.

Donderdag 30 mei 2024
Grundtvigs Kirke en Bagsværd Kirke, expressionistisch-gotisch en organisch-modernistisch, 1940 en 1976. Hoe uiteenlopend kunnen religieuze ruimtes zijn? Heel de dag zullen we met de metro pendelen in buurten ten noorden van het centrum. Allereerst om de zeer uiteenlopende kerkarchitectuur van twee Deense architecten Peder Vilhelm Jensen-Klint en Jørn Utzon te ontdekken.
In de namiddag verhuizen we oostwaarts naar het Ordrupgaard Museum in Charlottenlund. Het neoklassieke gebouw dat dateert uit begin 20ste eeuw, huisvest een interessante collectie Franse en Deense schilderkunst uit de 19de en 20ste eeuw. In 2005 bouwde Zaha Hadid een uitbreiding, en in 2021 voegde ook Snøhetta een extra ondergrondse ruimte – Himmelhaven - toe. De collectie is vrij te bezoeken. In de naburige woning van designer Finn Juhl krijgen we een exclusieve gegidste rondleiding.

Vrijdag 31 mei 2024
In de voormiddag genieten we van wat vrije tijd om op eigen initiatief Kopenhagen verder te ontdekken.
Na de middag gaan we noordwaarts, aan de oevers van de Baltische kust. Als pionier van alle musea van hedendaagse kunst ter wereld, hoort het Louisiana al sinds 1958 systematisch bij ‘Kopenhagen’. Regelmatig vindt Louisiana ook zichzelf opnieuw weer uit en is het heilzaam om hierheen dan ook weer terug te keren. De architecten Jørgen Bo en Vilhelm Wohlert zijn er in opeenvolgende uitbreidingen in geslaagd om landschap, architectuur en kunst pretentieloos met elkaar te verenigen. We nemen ruimschoots de tijd voor het verkennen van deze oase op 35 km van Kopenhagen. We reizen per trein maar onderweg pikken we werk op van Arne Jacobsen, langsheen zijn eigen woning en langsheen het Radisson Hotel – voorheen SAS.

Zaterdag 1 juni 2024
Zaterdag, fietsdag. Omdat de fiets hier het vervoermiddel bij uitstek is en omdat de fiets ons de gelegenheid biedt om zoveel meer te bekijken, staan er tweewielers voor ons klaar. Een fietslus brengt ons langs modernistische en hedendaagse architectuurprojecten van BIG architects, OMA, Olafur Eliasson, Lundgaard & Tranberg en Poul Henningsen. Huisvesting, cultuurhuizen, bruggen, zwembaden: een divers en uiteenlopend beeld van Kopenhagen blijft op het netvlies gebrand. In twee locaties houden we even halt en krijgen we een exclusieve rondleiding: het VEGA concertgebouw (1956) van Vilhelm Lauritzen en Copenhill (2019), een verbrandingsoven/skipiste van Big Architects.

Zondag 2 juni 2024
Passend eindigen we onze reis waar voor Kopenhagen alles begonnen is, aan het water. Volledig nieuwe stadsdelen zoals Nordhaven, het Arhus kwartier en UN City vleien zich dan ook aan dat water. Deze hedendaagse architectuur (Jaja Architects, Cobe, Big Architects) vormt voor onze reis een laatste verkenning van een stad die altijd opnieuw het leefbare en het stedelijke tracht te verzoenen. In de late namiddag vertrekken we naar de luchthaven voor onze vlucht naar Brussel.
Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan. Gaat u akkoord? Meer informatie