Blijf op de hoogte
Inschrijven is niet meer mogelijk.
cof

Een kunstenaar zoals Giorgio De Chirico spreekt tot de verbeelding – en dat mag je letterlijk nemen. Verbeelding bleek zijn voornaamste onderwerp te zijn. Tijdens zijn “metafysische jaren” (van 1913 tot 1919), schilderde hij enkele van de meest enigmatische beelden van de vroeg-twintigste-eeuwse kunst. Hij zag zichzelf als de grootmeester van de pittura metafysica. Het leverde hem onder meer een cultstatus op onder de Surrealisten.

Maar wat was nu de essentie van deze metafysische periode? We bekijken de formele elementen, zijn obsessie voor klassieke architectuur, maar leggen voornamelijk de nadruk op de filosofische en mystieke inhoud. We belichten zijn droomtheorie, de invloed van Nietzsche en Schopenhauer. We gaan op zoek naar de mythologie van het modernisme, de eenzaamheid van het teken bij Apollinaire en de mystiek van het moderne leven.

 Et quid amabo nisi quod aenigma est?

(Waar kan ik van houden, indien niet van het Enigma zelf?)

 

Dit is een online cursus via het programma Zoom. Je kan die dus volgen van bij je thuis, veilig en corona-proof! Enkele dagen op voorhand krijg je via mail de link toegestuurd om deel te nemen aan de lessen. Bestaat je cursus uit meerdere lessen, dan gebruik je steeds dezelfde link. Hou deze dus goed bij. Nog niet vertrouwd met Zoom? Dan kan je hier het stappenplan bekijken!

Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan. Gaat u akkoord? Meer informatie