Blijf op de hoogte
Inschrijven is niet meer mogelijk.
52425322575_55ef46f59d_o

De wisselwerking tussen klimaatsverandering en de mens is al vele duizenden jaren één belangrijke factor voor de mensheid geweest. De natuurlijke opwarming van de aarde maakte enorme gebieden beschikbaar voor menselijke bewoning die eerder nog ijzig en onbewoonbaar waren. Het zou kunnen dat de opwarming van de aarde ook de invoer van de landbouw mogelijk maakte. De verspreiding van de landbouw tijdens het neolithicum vereiste ontbossing en ontginning van de voorheen ongeschonden natuur. Hout als bouwmateriaal en als brandstof leidde tot verdere ontbossing terwijl de groeiende bevolking een zwaardere ecologische voetafdruk genereerde. Maar de opwarming van de aarde zorgde niet alleen voor positieve gevolgen voor de mensheid. Stijgende temperaturen en verminderde regenval dwong de mens tot ingrijpen; de economische gevolgen kunnen een factor geweest zijn in het verdwijnen van bepaalde politieke structuren. In deze lezing wordt een aantal gevolgen van het veranderende klimaat in Egypte en in het Nabije Oosten in de voor-christelijke tijd onder de loep genomen.

Deze lezing maakt deel uit van de reeks ‘Cultuurgeschiedenis van het klimaat’. Je kan apart inschrijven voor deze lezing, of inschrijven voor de volledige reeks aan voordeeltarief

Dit is een online lezing via het programma Zoom. Je kan die dus volgen van bij je thuis! Enkele dagen op voorhand krijg je via mail de link toegestuurd om deel te nemen aan de lessen (kijk zeker in je spamfolder mocht je die niet ontvangen!). Nog niet vertrouwd met Zoom? Dan kan je hier het stappenplan bekijken!

Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan. Gaat u akkoord? Meer informatie