Blijf op de hoogte
Inschrijven is niet meer mogelijk.
53318457845_864f4b0fe6_o-1

Filosofie gaat altijd om ons, mensen. Of om onze verhouding ten opzichte van onze omgeving. In die zin gaat filosofie steeds over menselijkheid. Toch zijn er filosofen die deze menselijkheid heel centraal stellen in hun werk. Over enkele van deze ‘menselijke’ filosofen gaat deze reeks.

In deze lezing belicht Willie van Peer het leven en denken van Karl Popper.

Karl Popper is de verdediger van de open samenleving en de kritische wetenschap.

Willen we leven in een maatschappij waarin mensen hun eigen keuzes mogen maken? Dan moeten we kiezen voor een ‘open’ samenleving, zoals Karl Popper die verdedigt in zijn magistrale werk The Open Society and Its Enemies (1945). Wat we echter nu beleven, is dat de ontwikkeling naar zo’n samenleving wordt terug gedraaid. Zie de recente ontwikkelingen, zelfs in het vrije Europa: Polen en Hongarije. Maar ook in andere landen willen regeringen hun burgers meer en meer controleren: de ‘war on terror’, weet je wel. En de media voeden de angst van mensen nog verder, zodat de echte open samenleving steeds problematischer wordt. Wanneer wij die niet zelf verdedigen, kan ze weer voor lange tijd verdwijnen.

Het fascinerende van de filosofie van Karl Popper is dat hij deze maatschappijvisie verbindt met een kijk op wetenschap: die bestaat niet uit het verzamelen van wetenswaardigheden, maar uit het toetsen van visies door kritische wetenschappers. Zoals de open samenleving moet worden getoetst door kritische burgers (Waarbij fouten onvermijdelijk zijn, maar die op hun beurt kunnen leiden tot positieve processen.).

Popper is ongetwijfeld de belangrijkste wetenschapsfilosoof van de 20ste eeuw, maar door zijn verdediging van de open samenleving, is hij ook een van de meest menselijke filosofen.

Deze lezing maakt deel uit van de reeks ‘Filosofen van de menselijkheid’. Je kan de lezing afzonderlijk volgen, of je inschrijven voor de hele reeks aan voordeeltarief.

Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan. Gaat u akkoord? Meer informatie