Blijf op de hoogte
Inschrijven is niet meer mogelijk.
53501366827_4f25f74461_o
53502405818_7c15a2e0f7_o
53502252691_cf77aa4b15_o
53502559034_7e4bb06bbb_o

Deze lente belicht Tate Modern de vernieuwende impulsen van ‘Der Blaue Reiter’, een groep bevriende kunstenaars die vanuit München in het begin van de 20ste eeuw de moderne kunst op de kop zette. Valerie Delaey loodst je in haar verhaal langs het baanbrekende werk.

De rol van de Russische Wassily Kandinsky voor de vernieuwing van de schilderkunst kan moeilijk overschat worden. Zijn explosieve composities, geïnspireerd door experimentele muziek en primitieve volkskunst, riepen heftige emoties en onbegrip op bij kunstcritici en publiek. Met zielsverwant Franz Marc richtte hij in 1911 Der Blaue Reiter op, genoemd naar een eerder ruiter-schilderij van Kandinsky en naar de voorliefde voor paarden van Franz Marc. Van de kleur blauw hielden ze allebei. Vervolgens sloten ook kunstenaars als Gabriele Münter, Alexej von Jawlensky, August Macke en Marianne von Werefkin zich aan. 

Niet de weergave van de werkelijkheid staat voor deze kunstenaarsgroep centraal, maar veeleer de intense innerlijke beleving. Heftige kleuren, decoratieve patronen, een vinnig ritme en dynamiekkenmerken hun werk. 

Verwacht je aan een explosie!­­­­

Dit is een online activiteit via het programma Zoom. Je kan die dus volgen van bij je thuis! Enkele dagen op voorhand krijg je via mail de link toegestuurd om deel te nemen. Bestaat je activiteit uit meerdere sessies, dan gebruik je steeds dezelfde link. Hou deze dus goed bij. In de meeste gevallen worden de online sessies opgenomen – dit gebeurt in overleg met de docent – waarna je de activiteit gedurende een bepaalde periode kan herbekijken op ons digitaal leerplatform. Je deelname wordt als goedkeuring gezien voor deze opname. Nog niet vertrouwd met Zoom? Dan kan je hier het stappenplan bekijken!

Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan. Gaat u akkoord? Meer informatie