Blijf op de hoogte
Inschrijven is niet meer mogelijk.
52303486043_bf3e884528_o-1
Petra Jordan 2020 20 February
52303485278_00b7496e80_o
52303966960_e7900a095c_o
Extraordinary mountain desert landscape, Wadi Rum Protected Area
Scenic shot of the city of Amman with the Jordan flag in Jordan
52303746574_c69bee2bcf_o
The Temple of Hercules and the hand, Amman Citadel, Jordan .in c
Säulen in den Ruinen der antiken Stadt Gerasa, Jordanien

Met haar fascinerende landschappen, eeuwenoude monumenten, gastvrije bevolking en aangenaam klimaat is  Jordanië een bijzonder aantrekkelijke reisbestemming.  

De uitvalsbasis op deze rondreis is de bruisende hoofdstad Amman. Hier gaan oud-Romeinse en moderne architectuur hand in hand. Je treft er Byzantijnse kerkjes naast paleizen van de Omayyadendynastie. Het rijke historische erfgoed van Jordanië is te danken aan de eeuwenlange smeltkroes van culturen door de belangrijkse handelswegen in het land. 

Jerash is een van de best bewaarde Romeinse steden. Umm el-Jimal met haar byzantijnse en islamitsche ruïnes, en het woestijnkasteel van Qusair Amra met unieke muurschilderingen mogen we zeker niet missen. We reizen langs Madaba, stad van de mozaïeken, en de Neboberg, waar Mozes zou uitgekeken hebben over het Beloofde Land net voor hij stierf. 

Langs de oude Koninklijke Weg gaat het verder zuidwaarts waar we de machtige 12de-eeuwse kruisvaardersburchten Kerak en Shobak bezoeken. Zo komen we aan het absolute hoogtepunt van onze reis, de eeuwenoude rotsstad van de Nabateeërs: Petra. De volledige site is UNESCO Werelderfgoed. We sluiten onze reis af met een rondrit door het spectaculaire landschap van de Wadi Rum-woestijn, in de voetsporen van Lawrence of Arabia, en met wat ontspanning langs de Rode Zee in Aqaba. 

Reisprogramma
Zaterdag 7 oktober 2023
Met een vlucht vanuit Brussel via Istanbul bereiken we Amman, hedendaagse & levendige hoofdstad van Jordanië maar ook belangrijke historische site met monumenten uit een periode van bijna 3000 jaar. We checken in en overnachten in Aman.

Zondag 8 oktober 2023
Deze eerste dag brengen we door in Amman & omgeving. We starten bij de oude citadelheuvel en zijn Romeinse, Byzantijnse en Umayyadische monumenten. Nadien volgt de Romeinse benedenstad met het theater, odeion, forum en nymphaion. Als afzonderlijke bezienswaardigheden bezoeken we de Ammonitische ijzertijdtoren en de Koning Abdullahmoskee (1990), genoemd naar de overgrootvader van huidig koning Abdullah II. Het oude archeologisch museum op de citadel en het nieuwe archeologische Jordan Museum in de benedenstad vervolledigen ons stadsbeeld. Met de hellenistische luxeresidentie Qasr Al Abd, Iraq el Amir sluiten we deze rijk gevulde dag af. We dineren en overnachten in Amman.

Maandag 9 oktober 2023 – Zarga City, Mafraq City
Vanuit Amman rijden we in noordoostelijke richting met bestemming enkele van de 'Byzantijnse dode steden'. Het zijn merkwaardige getuigenissen van de bloeiende economische activiteiten uit de 4de tot 7de eeuw met woonhuizen en kerkjes opgericht in zwarte basaltsteen. Bij het uitrijden van Amman bezoeken we het Romeinse mausoleum van El Nuweijs. Omdat de regio weinig faciliteiten heeft, houden we onderweg een picknicklunch. We dineren en overnachten in Amman.

Dinsdag 10 oktober 2023 - Woestijnkastelen
Vandaag kiezen we voor een excursie naar het oostelijk gelegen woestijngebied waar we de Umayyadische monumenten bezoeken. Traditioneel worden die 'woestijnkastelen' genoemd, maar in realiteit gaat het om een diverse soort constructies: kleine residenties, badhuizen, caravanserails en grotere agrarische complexen. We bezoeken zo Qasr al-Hallabat, Hamaam as-Sarah, Qasr al-Azraq, Qasr al-Amra met unieke muurschilderingen, Qasr al-Kharaneh en Qasr al-Mushatta. We dineren en overnachten opnieuw in Amman.

Woensdag 11 oktober 2023 – Umm Quais, Ajloun, Jerash
Een laatste verkenning van noordelijk Jordanië brengt ons naar twee Griekse decapolis (‘tien steden’). Eerst bezoeken we in het uiterste noordwesten de basaltstad Gadara of het moderne Umm Qais, gelegen in de vallei van de Jordaan met zicht op het meer van Galilea. Nadien is er een uitgebreid bezoek aan Gerasa, het moderne Jerash, mogelijk één van de best bewaarde Grieks-Romeinse steden in het Nabije Oosten. Daar ontdekken we het ovalen forum, de tempels van Zeus en Artemis, het theater, het macellum of marktgebouw en talrijke vroegchristelijke kerkjes. Tussendoor doen we Ajloun aan, met haar zeldzame Arabische middeleeuwse vesting. We slapen een laatste maal in Amman.

Donderdag 12 oktober 2023 – Nebo, Mukawir, Madaba
Vandaag verlaten we Amman richting zuiden. Deze dag brengt een gevarieerd programma met nog in de onmiddellijke buurt van Amman het Romeinse mausoleum van El-Quesmeh en de Umayyadische residentie Qastal. Nadien volgt een bezoek aan de Neboberg, één van de heiligste plaatsen van Jordanië waar volgens de overlevering Mozes zou zijn begraven en waar eveneens verschillende fraaie vroegchristelijke mozaïeken te bewonderen zijn. We genieten van een spectaculaire bergrit naar Mukawir, de vesting van koning Herodes, waar mogelijk Johannes de Doper zou zijn onthoofd. In de mozaïekstad Madaba bezoeken we talrijke Byzantijnse kerkjes met uitzonderlijke mozaïeken. Zo ontdekken we de landkaartmozaïek in de St. Georgkerk en de 'Thalassa'mozaïek in de kerk der Apostelen. We overnachten in Madaba.

Vrijdag 13 oktober 2023 - Umm Rasas, Kerak, Shobak, Petra
Langs de grote snelweg naar de Rode Zee, de oude Koninklijke Weg of de hedendaagse Woestijnsnelweg, rijden we naar het absolute hoogtepunt van deze Jordanië reis: Petra. Onderweg houden we halt bij de uitzonderlijke mozaïeken van Umm Rasas en bij de twee indrukwekkende kruisridderburchten Kerak en Shobak, beide prachtige getuigenissen van de twee eeuwen middeleeuws christelijke overheersing in Jordanië. We dineren en overnachten in Petra.

! Let op: de twee volgende dagen (14-15 oktober) beloven twee intensieve dagen te worden, met veel klimmen en dalen, onder hogere temperaturen. Hou er rekening mee dat een goede conditie vereist is.

Zaterdag 14 oktober 2023 - Petra
Vandaag staat in het teken van de unieke site van Petra, stad in en uit rotsen vervaardigd, hoofdstad van de Arabische Nabateërs, een rijk gebaseerd op karavaanbegeleiding en waterhuishoudkunde. We wandelen de ganse dag in de stad, waar we ook onze middaglunch nuttigen. Tot de monumentale hoogtepunten, welke we deels vandaag maar ook morgen zullen bezoeken, behoren: de Siq toegangskloof, het theater, de zogenoemde 'Koninklijke Graven', het al-Khazneh Schathuis, de Grote Tempel en de Tempel van de Gevleugelde Leeuwen, de Zuilenstraat, het ad-Deir grafmonument, de Qasr al-Bint en de Offerplaats, gelegen hoog op de bergtop. Ook het lokale archeologisch museum staat op ons programma. We dineren en overnachten in Petra.

Zondag 15 oktober 2023 – Petra
Onze bezoeken aan Petra gaan verder deze voormiddag. Daarna gaan we naar Siq al-Barid of 'klein Petra', een soort voorstad van de eigenlijke centrumstad, met soortgelijke rotsmonumenten. In de nabijheid zien we nog de overblijfselen van Tell el-Beidha, een belangrijke vroeg-neolithische landbouwgemeenschap met ronde woningen en voorraadkuilen. Hiervan hebben we in de musea in Amman de voornaamste objecten gezien. We dineren en overnachten een laatste keer in Petra.

Maandag 16 oktober 2023 – Wadi Rum, Aqaba, Aman
Voor onze laatste dag verlaten we Petra verder zuidwaarts. We houden halt voor een eerste stop in de Wadi Rum, het betoverende woestijnlandschap, decor van talloze films, waar we met een 4x4 terreinwagen een rondrit doen en, naast het sublieme landschap, ook genieten van enkele prehistorische rotstekeningen. We lunchen ter plaatse, waarna we doorrijden naar Aqaba, de Jordaanse oase aan de Rode Zee. In een stadsverkenning, deels met vervoer deels al wandelend, bezoeken we het Plein van de Grote Arabische Revolte, het daaraan gelegen woonhuis van Sharif Hussein ibn Ali, stichter van de Hashemitische dynastie en laatste 'sharif' van Mekka, de vesting van Aqaba uit de periode van de Mamlukken en de Nur al-Hussein stichting, belangrijk centrum voor ambachten en handwerk. We ronden af met een glaasje thee op een terrasje aan het water. Langs de snelle Woestijnautoweg keren we terug naar Amman, waar we een afscheidsdiner nemen en een laatste keer overnachten.

Dinsdag 17 oktober 2023 – terugvlucht
Na een rustige ochtend vertrekken we naar de luchthaven voor onze terugvlucht naar Brussel over Istanbul.
Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan. Gaat u akkoord? Meer informatie