Blijf op de hoogte
Inschrijven is niet meer mogelijk.
51274265163_0682c35da1_o

Als avant-garde centrum trok Parijs in het begin van de 20ste eeuw kunstenaars van over de hele wereld aan. Deze kosmopolitische gemeenschap werd – niet zonder ironie – de École de Paris genoemd. Niet dat hun kunst binnen een bepaalde stijl of school paste, het was eerder een drang naar vrijheid die deze migranten bond. Onder de buitenlandse kunstenaars waren veel Joden uit Rusland en Oost-Europa die op de vlucht waren voor het antisemitisme in hun geboorteland.

Vaak berooid en door de Parisiens gemarginaliseerd, ontmoetten ze elkaar in de cafés van Montparnasse. De gelukkigen vonden een goedkoop onderkomen in de befaamde ateliers van ‘La Ruche’. De horror van WO II maakte een abrupt einde aan deze Joodse subgroep van de École de Paris.

In deze cursus laten we de bruisende joodse kunstscène herleven tegen de sociaal-politieke achtergrond van die tijd. Naast klinkende namen als Marc Chagall, Chaim Soutine en Amedeo Modigliani komen ook succesvolle kunstenaars aan bod die bij het grote publiek minder bekend zijn, zoals Jacques Lipchitz en Ossip Zadkine. Veel joodse artiesten, waaronder Henri Epstein, Otto Freundlich en Adolphe Féder, stierven in de concentratiekampen en hun werk verdween vaak in de plooien van de kunstgeschiedenis.

Dit is een online cursus via het programma Zoom. Je kan die dus volgen van bij je thuis, veilig en corona-proof! Enkele dagen op voorhand krijg je via mail de link toegestuurd om deel te nemen aan de lessen. Bestaat je cursus uit meerdere lessen, dan gebruik je steeds dezelfde link. Hou deze dus goed bij. Nog niet vertrouwd met Zoom? Dan kan je hier het stappenplan bekijken!

 

Jullie ervaringen
"Verrassend, helder. Eloquent. Enthousiast."
– Geert Decraemer (Deelnemer)
Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan. Gaat u akkoord? Meer informatie