Blijf op de hoogte
Inschrijven is niet meer mogelijk.
Matías Coronado
52175541852_949591c79a_o

Dit najaar loopt in het Bam in Bergen een tentoonstelling over het diverse oeuvre van Joan Miró. Het ideale moment om je te verdiepen in deze de Catalaanse meester.

Een chronologisch overzicht van het werk van Miró leest als een kunsthistorisch overzicht van het modernisme. Vertrekkende vanuit het kubisme van zijn goede vriend Picasso en het fauvisme van Matisse schiep hij een poëtisch universum waarin biomorfische vormen en pictografische tekens het onderbewuste tot leven wekken. Daarin werd hij dan weer beïnvloed door het surrealisme dat droom en werkelijkheid laat versmelten. Vanaf WO II puurt Miró onder invloed van het abstract expressionisme de zichtbare wereld steeds verder uit tot de zuivere essentie. De kalligrafische vormen in felle kleuren lijken te zweven in een oneindige, kosmische leegte.

Eenmaal de code van Miró’s pictografische beeldtaal gekraakt is, gaat een poëtische wereld open die tot de diepste zieleroerselen van de mens reikt en die balanceert tussen contemplatieve rust en angst. Achter de kinderlijke vormen schuilt vaak een duistere wereld waarin thema’s als geweld en de verschrikkingen van de oorlog aan bod komen.

Dit is een online lezing via het programma Zoom. Je kan die dus volgen van bij je thuis! Enkele dagen op voorhand krijg je via mail de link toegestuurd om deel te nemen aan de lessen. Bestaat je cursus uit meerdere lessen, dan gebruik je steeds dezelfde link. Hou deze dus goed bij. Het kan zijn dat sommige online lessen worden opgenomen – dit gebeurt in overleg met de docent – waarna je de sessies gedurende een bepaalde periode kan herbekijken op ons digitaal leerplatform. Je deelname wordt als goedkeuring gezien voor deze opname. Nog niet vertrouwd met Zoom? Dan kan je hier het stappenplan bekijken!

Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan. Gaat u akkoord? Meer informatie