Blijf op de hoogte
Inschrijven is niet meer mogelijk.
41025766982_7ba2e90cce_o-3

Jeruzalem! Wat een stad, wat een idee. Jeruzalem stond in de geschiedenis symbool voor het Aards Paradijs en het centrum van de wereld. Ze wordt vaak benoemd als de ‘stad op een heuvel’, het baken voor de mensheid, naar analogie met een stukje uit het evangelie volgens Mattheus. Het is de stad waar Christus stierf aan het kruis. Waar David zijn paleis bouwde en ’s avonds Batseba bespiedde. Waar hun zoon een magnifieke tempel voor God bouwde. Waar Mohammed een nachtelijk uitstapje maakte recht vanuit Mekka.

Jeruzalem werd een idee, een utopie, een droom. In al haar jaren van bestaan waren er talloze heersers die deze droom wilden bezitten. De stad is talloze keren van eigenaar veranderd en elke heerser liet er sporen na. De stad is als het ware een bovengronds archeologisch palimpsest, met laag boven laag. Om nog maar te zwijgen over de vele ondergrondse structuren.

Deze korte cursus geeft een brede blik op de geschiedenis van de stad. We bekijken die geschiedenis, tot en met de 20ste eeuw, door een archeologische en materiële bril. Een heuse reis door een stad die een houvast was in onze Westerse geschiedenis.

Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan. Gaat u akkoord? Meer informatie