Istanbul, met haar unieke geografische ligging aan de Bosporus, is doordrenkt van geschiedenis. Byzantium, Constantinopel en Istanbul: de vele namen van de stad weerspiegelen haar lange en diverse geschiedenis als kruispunt van beschavingen en religies.
In deze activiteit dompelen we ons onder in de unieke culturele context van deze wereldstad met oog voor de complexe lagen van de geschiedenis, de kruisbestuiving tussen verschillende religies en het moderne gezicht van het economisch en culturele hart van Turkije. Hoe is deze oorspronkelijke Griekse nederzetting aan de Bosporus uitgegroeid tot de ‘stad van Constantijn’ onder Romeins bewind en het bruisende centrum van het Ottomaanse Rijk vanaf 1453?
Een blik op de verschillende iconische monumenten en gebouwen van de stad gidst ons door de vele lagen van de geschiedenis. De Hagia Sophia, was oorspronkelijk een christelijke basiliek maar in de 6de eeuw werd deze historische parel later een moskee die de Byzantijnse architectuur en Ottomaanse invloeden samenbracht. Vlakbij ligt de vermaarde Blauwe Moskee met haar zes minaretten en prachtig blauw tegelwerk. Het Topkapi-paleis biedt een fascinerende blik op het leven en de hofhouding van de Ottomaanse sultans. De rijk gedecoreerde kamers en paleistuinen met zicht op de Bosporus spreken tot de verbeelding. Het Dolmabahçe-paleis combineert dan weer de Ottomaanse pracht met Europese architectuur. Het Istanbul Modern staat symbool voor de moderne transformatie van de stad: dit enorme museum voor moderne en hedendaagse kunst in de hippe wijk Beyoglu illustreert de culturele ambities van de stad in de 21ste eeuw.
Of je nu met ons naar Istanbul reist, de stad binnenkort zelf bezoekt of gewoon vanuit je zetel wilt genieten: deze activiteit is zeker iets voor jou!
Dit is een online activiteit via het programma Zoom. Je kan die dus volgen van bij je thuis! Enkele dagen op voorhand krijg je via mail de link toegestuurd om deel te nemen. Bestaat je activiteit uit meerdere sessies, dan gebruik je steeds dezelfde link. Hou deze dus goed bij. Het kan zijn dat de online sessies opgenomen worden – dit gebeurt in overleg met de docent – waarna je de activiteit gedurende een bepaalde periode kan herbekijken op ons digitaal leerplatform. Deze opname is dan een meegenomen extraatje, maar geen basis voor inschrijving. Je deelname aan de online cursus wordt als goedkeuring gezien voor deze mogelijke opname. Nog niet vertrouwd met Zoom? Dan kan je hier het stappenplan bekijken!