Blijf op de hoogte
Inschrijven is niet meer mogelijk.
52404023861_af5f287811_o
52405283002_6e9dbe877e_o
52406078719_b6c493ee10_o
_MG_5983

Sinds de Klassieke oudheid hebben de drie zuilenordes de Europese architectuurgeschiedenis en onze gebouwde omgeving sterk vormgegeven. Of het nu gaat om het Brusselse Justitiepaleis, het Parthenon of het Witte Huis, de klassieke beeldtaal maakt deel uit van de Westerse architecturale identiteit. 

In zes lessen zullen we nagaan wat het verschil is tussen deze stijlen, en hoe ze werden toegepast van de Klassieke Oudheid tot de 19de eeuw. We beginnen bij ontstaan en definiëring van de klassieke ordes in het Oude Griekenland, en de vrije toepassing hiervan in het antieke Rome. Al snel richten we onze blik op de herontdekking van deze beeldtaal tijdens de Renaissance in Italië. Architecten als Brunelleschi, Alberti, Raphael of Bramante gingen op zoek naar de regels van deze herontdekte beeldtaal en probeerden ze toe te passen binnen een kerkelijke context. Vanaf het einde van de 16de eeuw treden we in het theatrale voetlicht van de Barok en kijken we hoe deze beeldtaal opnieuw geherdefinieerd werd als inzet bij de contrareformatie in Italië en de Nederlanden. Ten slotte duiken we in de tijd van de Verlichting in de 18de- en 19de eeuw en de keuze voor een strakkere toepassing van de klassieke regels tijdens het Neo-classicisme in Europa, maar ook daarbuiten.

Doorheen eeuwen van Europese architectuurgeschiedenis ontdekken we hoe er in verschillende periodes en historische context werd omgegaan met de klassieke ordes, en hoe ze telkens een andere invulling kregen, ingegeven door technische veranderingen, maatschappelijke stromingen, en de functie van architectuur.

Dit is een online cursus via het programma Zoom. Je kan die dus volgen van bij je thuis! Enkele dagen op voorhand krijg je via mail de link toegestuurd om deel te nemen aan de lessen. Bestaat je cursus uit meerdere lessen, dan gebruik je steeds dezelfde link. Hou deze dus goed bij. Het kan zijn dat sommige online lessen worden opgenomen – dit gebeurt in overleg met de docent – waarna je de sessies gedurende een bepaalde periode kan herbekijken op ons digitaal leerplatform. Je deelname wordt als goedkeuring gezien voor deze opname. Nog niet vertrouwd met Zoom? Dan kan je hier het stappenplan bekijken!

 

Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan. Gaat u akkoord? Meer informatie