Blijf op de hoogte
Inschrijven is niet meer mogelijk.
51143516307_217f09b054_o-1

Deze zomer brengt het Victoria & Albert Museum in London de tentoonstelling 'Epic Iran'. De ideale aanleiding om je eens dieper te buigen over deze grootse historische beschaving.

Iran of Perzië, beide namen verwijzen naar een etnische volksgroep die zich bij het begin van het tweede millennium v. Chr. vestigt in het Nabije Oosten. Vandaag is Iran ontegensprekelijk één van de belangrijkste pionnen op het geopolitieke schaakbord van ditzelfde gebied.

Gedurende meer dan een millennium vormt Perzië een autonome politieke macht, om nadien, vanaf de 7de eeuw onlosmakelijk verbonden te geraken met de wereld van de Islam. Aanvankelijk deel uitmakend van grotere Arabische rijken, vaart Perzië geleidelijk opnieuw zijn eigen koers, niet in het minst door te kiezen voor de minderheids-vorm van Islam: het Shi’isme! Geïsoleerd en in voortdurende confrontatie met de Ottomaanse Soennieten, wordt tenslotte in de 16de eeuw met het koningshuis van de Safawiden de basis gelegd voor het latere, hedendaagse Iran. Ispahan wordt onder hun bewind de ‘Parel van het Oosten’.

Onder invloed van opkomende imperialistische Europese Grootmachten beleeft Perzië vanaf het midden van de 19de eeuw een sterke identiteitscrisis, met te snel doorgevoerde moderniseringen op economisch, sociaal en religieus gebied, waaruit uiteindelijk in 1979 de ‘Iraanse Revolutie’ van Ayatollah Khomeini zal resulteren.

Past het uur niet? Je kan deze cursus ook 's avonds volgen!

Dit is een online cursus via het programma Zoom. Je kan die dus volgen van bij je thuis, veilig en corona-proof! Enkele dagen op voorhand krijg je via mail de link toegestuurd om deel te nemen aan de lessen. Bestaat je cursus uit meerdere lessen, dan gebruik je steeds dezelfde link. Hou deze dus goed bij. Nog niet vertrouwd met Zoom? Dan kan je hier het stappenplan bekijken!

 

Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan. Gaat u akkoord? Meer informatie