Blijf op de hoogte
Inschrijven is niet meer mogelijk.
51590998262_200787b4e2_o
51591834911_cbebe658b1_o
51592493659_9c3a640a9d_o

Combinatie van een verdiepende online lezing en twee architectuurwandelingen.

1) De wereldtentoonstelling van 1930 in Antwerpen – Online lezing

Tussen de twee wereldoorlogen sijpelt de invloed van de architectuur uit Nederland en Frankrijk ons land binnen. Enerzijds blijken de Amsterdamse school en Dudok belangrijke inspiratiebronnen, anderzijds drukken de art deco en het internationaal modernisme uit Parijs hun stempel op de lokale bouwstijlen. De paviljoenen van de wereldtentoonstelling in Antwerpen in 1930 zijn hiervan de meest sprekende bewijzen. Aan de hand van originele en hedendaagse foto’s bekijken we de realisaties van Jos Smolderen, Van Averbeke, Léon Stynen. Zowel de katholieke als de socialistische zuil leveren hun bijdrage bij wat het visitekaartje van de Belgische architectuur moest worden. Jef Huygh en Huis Hoste leveren in deze zelfde periode opvallend persoonlijke realisaties af, zowel in Antwerpen als in Mechelen.

 

2) De tentoonstellingswijk in Antwerpen – Architectuurwandeling met interieurbezoek.

Na de wereldtentoonstelling van Antwerpen in 1930 verschijnt op het pas verkavelde terrein een van de fraaiste interbellumwijken van ons land. Twee tentoonstellingspaviljoenen, nu de Christus-Koningkerk en de voormalige Normaalschool in de Pestalozzistraat, blijven monumentale bakens in de huidige tentoonstellingswijk. We wandelen voorts langs verschillende architectenwoningen van Léon Stynen, Paul Smekens en Huib Hoste, die hier in een gematigde baksteenvariant van het modernisme bouwen. Vlakbij staat de enige realisatie van Le Corbusier in ons land in de radicalere stijl van het internationaal modernisme: de schilderswoning Guiette. Kers op de taart is een interieurbezoek aan een uitzonderlijk goed bewaard pand, woning Schmook’ van Eduard Van Steenbergen. De bewoners ontvangen ons graag voor tekst en uitleg over de ingebouwde meubels, de glasramen en de tegels, die allen behoren tot de originele elementen.

Afspraak aan Maison Guiette, (Le Corbusier), Populierenlaan 32, Antwerpen

3) De stationswijk in Mechelen – Architectuurwandeling met interieurbezoek.

Toen de werkhuizen van de spoorwegen na de Eerste Wereldoorlog naar het Arsenaal verhuisden, werd de hele stationswijk herverkaveld. Vandaag staan er nog heel wat pareltjes van interbellumarchitectuur in deze buurt. We starten bij het RTT-gebouw en vervolgen onze tocht langs woningen van Jos Chabot, Huib Hoste en Jef Huygh. In de Onze-Lieve-Vrouw-over-de-Dijlekerk ontdekken we modernistische glasramen. We eindigen onze wandeling met een bezoek aan Galerie Transit, een uitzonderlijk goed bewaard pand in art deco met een spectaculair interieur en een koninklijke badkamer.

Afspraak aan de hoofdingang van Station, Mechelen.

Dit is een online cursus via het programma Zoom. Je kan die dus volgen van bij je thuis, veilig en corona-proof! Enkele dagen op voorhand krijg je via mail de link toegestuurd om deel te nemen aan de lessen. Bestaat je cursus uit meerdere lessen, dan gebruik je steeds dezelfde link. Hou deze dus goed bij. Nog niet vertrouwd met Zoom? Dan kan je hier het stappenplan bekijken!

Past het uur niet? Je kan deze cursus ook volgen vanaf 11/03 om 14u.

Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan. Gaat u akkoord? Meer informatie