Blijf op de hoogte
Inschrijven is niet meer mogelijk.
50975683402_6d524eacfb_o

De eenzaamheid van Latijns-Amerika. Die titel gaf de Colombiaanse schrijver Gabriel García Márquez aan zijn Nobelprijsspeech in 1982. Dat Latijns-Amerika met de dag onbekender en eenzamer werd, had volgens García Márquez veel te maken met een aantal hardnekkige Europese vooroordelen en misvattingen over de regio. Geen wonder: het is nu eenmaal moeilijk om de diverse en complexe identiteit en cultuur van Latijns-Amerika te vatten.

In deze cursus maak je kennis met de rijke cultuur en literatuur van Latijns-Amerika. In het eerste deel ligt de focus meer op de algemene culturele en historische ontwikkelingen. We staan stil bij de verschillende benamingen (Amerika, Latijns-Amerika, Spaans-Amerika, Zuid-Amerika,…), de geografische en etnisch-culturele eigenschappen en bij enkele markante historische gebeurtenissen en personages, van Columbus over Simón Bolívar tot Che Guevara. Gaandeweg bekijken we hoe die culturele en historische ontwikkelingen tot uiting komen in de kunst en literatuur, bijvoorbeeld in een muurschildering van Diego Rivera (Mexico) of een gedicht van Pablo Neruda (Chili). Want als er iets typisch is voor Latijns-Amerikaanse literaire en artistieke werken, is het dat ze zelden ver staan van de maatschappelijke realiteit. Ook de constante culturele uitwisselingen tussen Europa en Latijns-Amerika komen aan bod.  

In het tweede deel ligt de focus steeds meer op de literatuur. Je krijgt een inleiding in de Spaans-Amerikaanse literatuur, van de oorsprong (de kronieken van de ontdekkingsreizigers en veroveraars) tot de recentste romanciers. Bijzondere aandacht gaat uit naar de zogenaamde ‘boomgeneratie’ (Gabriel García Márquez, Julio Cortázar, Carlos Fuentes, Mario Vargas Llosa) en naar hedendaagse auteurs die vertaald zijn in het Nederlands (Roberto Bolaño, Juan Gabriel Vásquez…). 

Dialoog staat centraal in de cursus: je wordt uitgenodigd om je mening, ervaring en kennis te delen. Het gebruik van korte teksten, afbeeldingen en video’s zal hiertoe aanleiding geven.

Dit is een online cursus via het programma Zoom. Je kan die dus volgen van bij je thuis, veilig en corona-proof! Enkele dagen op voorhand krijg je via mail de link toegestuurd om deel te nemen aan de lessen. Bestaat je cursus uit meerdere lessen, dan gebruik je steeds dezelfde link. Hou deze dus goed bij. Nog niet vertrouwd met Zoom? Dan kan je hier het stappenplan bekijken!

Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan. Gaat u akkoord? Meer informatie