Blijf op de hoogte
53815961727_5782d28afc_o
53817222194_399473ced6_o
53817222524_c49dc121aa_o

We gaan op zoek naar de gemeenschappelijke culturele code van de volkeren die van 1200 v. Chr. tot 1519 n. Chr. Mexico en Guatemala bevolkten. Van de Olmeekse moedercultuur, over de koninklijke Maya, de Zapoteekse stedenbouwers, de inwoners van het keizerlijke Teotihuacan, de cultuur- en oorlogsminnende Tolteken, tot en met de Spartaanse Mexica/Azteken: we verkennen al deze dominante culturen en kijken hoe zij tijdens hun bloeiperiode elk hun handelen mee bepaalden door die zogenaamde Meso-Amerikaanse culturele onderstroom.

Voor het ontleden van deze culturele code kijken we naar de belangrijkste artefacten die deze culturen achterlieten in de vorm van de meest prachtige ‘kunstvoorwerpen’ in keramiek, hout, gesteente, schilder-, bouw- en smeedwerk. Het centrale thema van al deze creaties is de uitbeelding van de afhankelijkheidsrelatie tussen de goden en de mensen. Daarbij diende de mens zijn bloed en soms zijn leven te (laten) offeren om de door de goden ingestelde, kosmologische orde maar ook de maatschappelijke standenstructuur met vergoddelijkte leiders te kunnen bestendigen.

Tip: aansluitend organiseren we ook een of meerdere bezoeken als samenkomstmoment. Deze extra activiteiten zijn vrijblijvend. Meer informatie volgt!

Dit is een online activiteit via het programma Zoom. Je kan die dus volgen van bij je thuis! Enkele dagen op voorhand krijg je via mail de link toegestuurd om deel te nemen. Bestaat je activiteit uit meerdere sessies, dan gebruik je steeds dezelfde link. Hou deze dus goed bij. In de meeste gevallen worden de online sessies opgenomen – dit gebeurt in overleg met de docent – waarna je de activiteit gedurende een bepaalde periode kan herbekijken op ons digitaal leerplatform. Je deelname wordt als goedkeuring gezien voor deze opname. Nog niet vertrouwd met Zoom? Dan kan je hier het stappenplan bekijken!Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan. Gaat u akkoord? Meer informatie