Blijf op de hoogte
Exterior architectural detail of Santa Maria Novella church in Florence
Towers in Florence
53338031919_232eed56c7_o
AREZZO,ITALY-APRIL 18,2015: The central square of Arezzo during the fair
Sunset in Tuscany Field, Italy
Piero della Francesca  Double portrait of the Dukes of Urbino. Uffizi Galleries.
Siena
Summer landscape near Monterchi, Tuscany, Italy
Church of San Francesco in Arezzo
Anghiari, Arezzo, Tuscany, Italy: old alley in the medieval vill

Hoogtepunten

View of Piazza del Campo from Tower Facciatone of Sienna,  in Tu

De schitterende middeleeuwse stad Siena

Toscana Italia Val Tiberina Alpi della Luna

De prachtige landschappen van de Valtiberina

53338029409_f0bb0b7634_o

Het paleis van Federico da Montefeltro in Urbino

Deze herfstreis voert ons mee door het betoverende oeuvre van Piero della Francesca, een grootmeester van de Italiaanse renaissance schilderkunst. We laten ons leiden door zijn meesterwerken, niet alleen op prominente locaties, maar ook in pittoreske stadjes en dorpen. En onze verkenning beperkt zich niet tot de pracht van zijn eigen kunst, maar strekt zich uit tot die van zijn tijdgenoten.

Onze reis begint in het bruisende Firenze, waar we niet alleen het wereldberoemde Uffizi en het Bargello aandoen, maar ook enkele adembenemende kerken ontdekken, zoals de Santa Croce en de Santa Maria Novella, die eerder fascinerende kunstcollecties lijken dan gebedshuizen. Vervolgens leidt onze weg naar het schilderachtige Siena, een van de best bewaarde middeleeuwse steden in Italië. Hier genieten we van de prachtige fresco's in het stadhuis aan de Piazza del Campo en ontdekken we de artistieke rijkdom van het kathedraalcomplex, een waar toonbeeld van topkwaliteit in schilder- en beeldhouwkunst.

Arezzo is een minder bekende maar erg fijne kunststad. Hier bewonderen we ondermeer de meesterlijke fresco's van het Heilig Kruis van Piero della Francesca in de San Francescokerk. Vanuit Arezzo maken we een daguitstap naar Urbino in de Marche, de geboorteplaats van Rafael en Bramante, met het mooiste renaissancepaleis van Italië, gebouwd door Federico da Montefeltro. Onze reis voert ons verder door de betoverende Valtiberina, een streek met adembenemende landschappen die zich deels in Toscane en deels in Umbrië bevindt. In Sansepolcro, de geboorteplaats van Piero della Francesca, bekijken we zijn meesterwerk De Verrijzenis, door Aldous Huxley omschreven als the best picture in the world. We houden halt in het charmante Monterchi waar hij zijn beroemde zwangere Madonna schilderde. In het minder bekende Città di Castello bezoeken we dan weer de lokale, maar opmerkelijke Pinacoteca en wandelen we door de meest Toscaanse stad van Umbrië.

Naast al die artistieke pracht en rijkdom, vergeten we op deze reis ook niet te genieten van de lokale keuken. We laten ons verwennen met gastronomische maaltijden, waardoor deze reis een complete zintuiglijke ervaring wordt.

Reisprogramma
Vrijdag 8 november 2024
Bij aankomst in Firenze nemen we eerst onze intrek in het hotel, om vervolgens te voet het historische centrum van deze prachtige stad te verkennen. De dag sluiten we af met een heerlijk diner in een authentieke en gezellige rosticceria.

Zaterdag 9 november 2024
Vandaag staan er bezoeken aan enkele wereldberoemde collecties op het programma. In het Uffizi laten we ons onderdompelen in de grootste en mooiste collectie renaissance schilderijen ter wereld. Het Bargello herbergt op zijn beurt een schat aan renaissance beeldhouwkunst, naast prachtig ivoorsnijwerk en schitterende juwelen. De Santa Croce laat talloze fresco's, beelden en grafmonumenten zien, waaronder die van Michelangelo, Galilei en Machiavelli. Kortom, een dag om te genieten van alles dat de Florentijnse musea te bieden hebben!

Zondag 10 november 2024
We trekken eropuit en zetten koers naar Siena. Een bezoek aan het historisch centrum brengt ons naar het stadhuis, waar we onder de indruk raken van de beroemde 14de-eeuwse fresco's van Simone Martini en Ambrogio Lorenzetti. Op de Piazza del Campo genieten we van de gezellige sfeer, terwijl we dwalen door de charmante straten van de stad. De kathedraal van Siena is absoluut één van de mooiste van het land en herbergt meesterwerken van de Pisani, Donatello, Michelangelo, Bernini en Pinturricchio. We nemen de tijd om het volledige kathedraalcomplex te verkennen, inclusief de doopkapel, de crypte en het rijke kathedraalmuseum. De dag sluiten we af in de indrukwekkende Santa Maria della Scala, een omvangrijk complex dat in de middeleeuwen zijn oorsprong vond als ziekenhuis.

Maandag 11 november 2024
De Santa Maria Novella in Firenze voelt eerder aan als een kunstmuseum dan als een traditioneel gebedshuis. Hier ontdekken we meesterwerken van Giotto, Masaccio, Brunelleschi en Ghirlandaio. In het kathedraalmuseum bewonderen we bijzondere sculpturen van kunstenaars als Michelangelo, Pisano en Donatello. Na een vrije lunch in de late namiddag vervolgen we onze reis naar Arezzo, waar we de komende dagen zullen verblijven. 's Avonds genieten we hier van de heerlijke lokale keuken in een gezellig restaurant.

Dinsdag 12 november 2024
Arezzo is een parel onder de minder bekende kunststeden in Italië, en absoluut de ontdekking waard! In de schitterende Cappella Bacci van de San Francescokerk ontdekken we de wereldberoemde fresco's van Piero della Francesca. Ze werden tussen 1452 en 1466 geschilderd voor de welgestelde handelsfamilie Bacci en vertellen het verhaal van de Legende van het Ware Kruis. We wandelen door het charmante, historische centrum van Arezzo, waar we over de Piazza Grande slenteren en de Santa Maria della Pieve bezoeken, een meesterlijk voorbeeld van romaanse architectuur in Toscane. Ook de imposante kathedraal en het nabijgelegen bisschoppelijk paleis, nu de thuisbasis van het Mudas Museum, staan op ons programma. In de San Domenico bewonderen we een vroeg kruisbeeld van Cimabue, indrukwekkend in zijn eenvoud. Onze dag vindt een passend einde in Casa Vasari. In dit weelderig gedecoreerde huis, versierd met fresco's en voorzien van een fantastische collectie maniëristische schilderijen, leefde en werkte kunstenaar Giorgio Vasari.

Woensdag 13 november 2024
Vandaag staat een boeiende daguitstap naar Urbino op het programma. Hier bevindt zich het Palazzo Ducale van Federico da Montefeltre, dat wordt beschouwd als het mooiste renaissancepaleis van Italië. We ontdekken er prachtige wandtapijten, schilderijen van Rafaël, en bewonderen het schitterende houten inlegwerk in de studeerkamer van de hertog. Een absolute hoogtepunt binnen de muren van het paleis is De Geseling van Christus, een meesterwerk van Piero della Francesca.
Vervolgens begeven we ons naar het nabijgelegen Urbania, een levendig stadje met een sfeervol middeleeuws centrum. Ook hier staat een Palazzo Ducale, een 13de-eeuws paleis dat eens toebehoorde aan de hertog van Urbino en dat aan de achterzijde een adembenemend uitzicht biedt op de rivier Metauro.

Donderdag 14 november 2024
De Valtiberina (de bovenvallei van de Tiber) ligt op de grens van Toscane, Umbrië, de Marche en Emilia Romagna, en vormt een onbekend stukje Italië. Deze regio staat bekend om zijn spectaculaire uitzichten en weidse vergezichten. Door de eeuwen heen was de Valtiberina het strijdtoneel van verschillende beschavingen, er werd meer dan eens om de streek gevochten. Niet alleen Michelangelo, maar ook ‘onze’ Piero della Francesca zag hier het levenslicht. In zijn geboortestad Sansepolcro zien we della Francesca’s wereldberoemde fresco De Verrijzenis, door Aldous Huxley omschreven als 'the best picture in the world'. In het kleinere Monterchi staan we oog in oog met Piero della Francesca's meesterwerk, de beroemde zwangere Madonna del Parto. Onze uitstap brengt ons ook naar Anghiari voor een bezoek aan het middeleeuwse renaissancepaleis van Taglieschi. We sluiten de dag af in het minder bekende Città di Castello, waar we het vroegst bewaarde werk van Rafaël bewonderen in de lokale, maar buitengewoon bijzondere Pinacoteca.

Vrijdag 15 november 2024
Na een schitterende reis vliegen we in de vroege namiddag terug naar Brussel.
Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan. Gaat u akkoord? Meer informatie