Blijf op de hoogte
Inschrijven is niet meer mogelijk.
27196051688_aa79e3c432_o

Bij de naam Verdun denkt eenieder spontaan aan oorlogsgeweld en militaire begraafplaatsen. Toch verdient de Franse Maasstreek een ereplaats in de kunstgeschiedenis, en wel door het ontroerende beeldhouwwerk van Ligier Richier. De Michelangelo van het Noorden werd geboren rond 1500 in het abdijstadje Saint-Mihiel.

Zijn vaak levensgrote beelden en beeldengroepen, zowel in hout als in steen, bevinden zich op vele plaatsen in de ruime omgeving. Op een ensemble als de Graflegging of de Bezwijming van Maria raak je niet uitgekeken.

Daarenboven ontdekken we heel wat mooi bewaarde renaissance-stadjes zoals Bar-le-Duc of pittoreske dorpjes zoals Mont-devant-Sassey of Hattonchâtel.

Reisprogramma
Donderdag 4 oktober 2018
Op de heenreis via Charleroi en Couvin houden we halt in Rocroi, waar we de gaaf bewaarde vesting bewandelen. Vervolgens bezoeken we de dubbelstad Charleville-Mézières: de elegante Place Ducale in Charleville en de laatgotische hoofdkerk van Mézières met een indrukwekkend ensemble moderne glasramen.
Na de vrije lunch gaat het langs de Maas stroomopwaarts naar Mouzon, gedomineerd door de mooie vroeggotische abdijkerk. Hier is uitzonderlijk het triforium toegankelijk. Heel pittoresk is het dorpje Mont-devant-Sassey met eveneens een juweeltje van een vroeggotische kerk. In ons in het groen gelegen hotel genieten we van een gezamenlijk avondmaal.

Vrijdag 5 oktober 2018
Na het ontbijt vertrekken we richting Bar-le-Duc. We houden eerst even halt in het abdijstadje Saint-Mihiel waar de kerken de emotioneel meest ontroerende beelden van Richier bewaren. Bar-le-Duc, de hoofdplaats van het departement, is een rustig stadje met een belangrijk Renaissance-patrimonium, zowel in de beneden- als in de bovenstad. De St-Etiennekerk bezit het beroemdste werk van Ligier Richier: een ongewoon funerair monument voor de prins van Oranje, gesneuveld in 1544.
Nadien maken we een korte stop op de Butte de Montsec, waar een pompeus monument herinnert aan de beslissende Amerikaanse inbreng in 1918. De plek biedt een groots panorama op het typische cuesta-landschap van de Côtes de Meuse. Op de cuesta-rand ligt het aantrekkelijke dorp Hattonchâtel gebouwd in de schaduw van het kasteel dat de bisschoppen van Verdun als zomerresidentie gebruikten. De parochiekerk herbergt opnieuw een werk van onze geliefde beeldhouwer. ’s Avonds keren we terug naar het hotel waar we samen eten.

Zaterdag 6 oktober 2018
De ochtend is gewijd aan Verdun. Het stadje bezit een aantrekkelijk historisch centrum rond de romaans-gotische kathedraal. We bezoeken het Musée de la Princerie, geïnstalleerd in een 16de-eeuws herenhuis. Met provinciale charme wordt een mooie collectie kunstvoorwerpen getoond uit alle tijden.
Na Verdun gaat het verder naar Bezonvaux, waar we een wandeling maken doorheen de ruïnes van dit dorpje die tenvolle de absurditeit van de oorlog illustreren. Voor de middag houden we ook nog even halt in Etain, waar de kerk een Pietà van Richier bezit.
Na de gezamenlijke lunch in Marville bezoeken we dit renaissancestadje inclusief de kerkhofkapel met een Christus op de koude steen, door sommigen ook aan Richier toegeschreven. Op onze terugweg naar België bezoeken we indien de tijd het toelaat ook nog het dorpje Avioth dat kan pronken met een indrukwekkende gotische bedevaartkerk.
Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan. Gaat u akkoord? Meer informatie