Blijf op de hoogte
Inschrijven is niet meer mogelijk.
30472474558_3624fb204f_o

Het Groene Eiland ligt als een blok graniet in de oceaan. Van graniet zijn ook de mysterieuze vroegmiddeleeuwse kruisen, torens, kloosters en kerken die vaak op geïsoleerde plekken met adembenemend uitzicht verspreid liggen. De weerbarstige steensoort doet romaanse, gotische, neoromaanse en neogotische bouwsels naadloos in elkaar overvloeien. De metropool Dublin bezit twee vroeggotische kathedralen, een kasteel en rijke musea die de Ierse kunst tonen van de Kelten tot vandaag. Van het Book of Kells tot James Joyce heeft de stad steeds een bijzondere band met literatuur gehad. De andere stadjes zijn klein en intiem. We verblijven in Trim en in Kilkenny, twee van de best bewaarde middeleeuwse stadjes van het eiland, verder in Limerick en in Cork, en sluiten af in de hoofdstad. 

Reisprogramma
Woensdag 26 juni 2019
Na aankomst rijden we naar het pittoreske Howth schiereiland ten noorden van Dublin. Dan noordwaarts door het heuvelland doorsneden door de legendarische Boyne River. We bezoeken de ruïne van Mellifont Abbey, de oudste cisterciënzerstichting op het eiland. In het vroegchristelijke Monasterboice worden we voor het eerst geconfronteerd met enkele typische archeologische vormen als de Round Tower en het High Cross. Via de Hill of Slane gaat het naar het stadje Kells dat eveneens kan pronken met beroemde High Crosses. We logeren in het pittoreske stadje Trim, geschaard rond de ruïnes van het imposante Anglo-Normandische kasteel.

Donderdag 27 juni 2019
We verlaten Trim in westelijke richting en rijden dwars door de lege Midlands naar Durrow waar het befaamde bijbelboek werd verlucht, en verder naar Clonmacnoise, de beroemdste Ierse vroegmiddeleeuwse site. Het ommuurde gebied is zeer schilderachtig gelegen langsheen de majestueuze Shannon River. We genieten van een vrije lunch in het pittoreske stadje Athlone.
De kathedraal van Clonfert bezit belangrijke romaanse en gotische resten. Het westportaal bezit het mooiste romaanse beeldhouwwerk van het land. Langs Portumna en Killaloe – ook hier bezit de kerk een bijzonder romaans portaal – volgen we de Shannon stroomafwaarts tot Limerick. Een avondwandeling toont dat het stadje nog heel wat middeleeuwse gebouwen te bieden heeft.

Vrijdag 28 juni 2019
In de gezellige oude wijk van Limerick bezoeken we de laatromaanse kathedraal en het kasteel uit dezelfde periode. We rijden na de middag naar het nabijgelegen stadje Adare, waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan. We bekijken de mysterieuze Stone Circle aan Lough Gur. Onze volgende stop is het stadje Kilmallock. Achter elke straathoek zit wel een middeleeuwse abdij of muurrest verborgen. We logeren in Cork, de tweede stad van de Republiek en naar Ierse normen een bijzonder grote stad. Ze bezit weinig oude monumenten maar toch enkele charmante hoekjes.

Zaterdag 29 juni 2019
We rijden door de productiestreek van de Ierse whiskey naar de gotische kathedraal van Cloyne, geflankeerd door een round tower. In het schilderachtige kuststadje Youghal bezoeken we de hoofdkerk.
We bezoeken de archeologische site van Ardmore, schitterend gelegen aan de Oceaan. In Carrick-on-Suir bezoeken we het pas gerestaureerde Ormond Castle, de best bewaarde 16de-eeuwse manor van Ierland. Verder bereiken we een streek die bijzonder rijk is aan gebeeldhouwde High Crosses. We bekijken die van Ahenny. Zo arriveren we in het mooie goedbewaarde stadje Kilkenny, dat we ontdekken met een avondwandeling.

Zondag 30 juni 2019
De omgeving van Kilkenny is bijzonder rijk aan middeleeuwse monumenten. Op een rondrit vanuit Kilkenny bezoeken we de belangrijkste ervan. Holy Cross is een dorp ontstaan rond een 12de-eeuwse abdij. Maar de prominent op een heuvel gelegen abdij van Cashel is beslist de meest grootse middeleeuwse site van Ierland. Aan de voet ervan ligt het stemmige stadje. Terug in Kilkenny, na de vrije lunch, bezoeken we de stad die helemaal baadt in een middeleeuwse atmosfeer. Tijdens de uitgebreide stadswandeling bezoeken we o.a. de vroeggotische kathedraal, de gotische Black Abbey en het in oorsprong middeleeuwse kasteel.

Maandag 1 juli 2019
We verlaten vroeg Kilkenny en bezoeken de ruïnes van Jerpoint Abbey, de belangrijkste cisterciënzervestiging van het eiland. Meer noordwaarts bekijken we twee van de beroemdste High Crosses: die van Castledermot en Moone. Maar het hoogtepunt van deze dag is het bijzonder romantisch gelegen vroegmiddeleeuwse monastieke ensemble van Glendalough, gesticht rond het veelbezochte graf van de heilige Kevin (gestorven in 617). Langs de spectaculaire Military Road dwars door het veengebied op de Wicklow Mountains rijden we naar Dublin.

Dinsdag 2 juli 2019
De dag is helemaal gewijd aan Dublin. De stad bezit twee kathedralen uit de overgangsperiode van romaans naar vroeggotisch. Het Castle is van oorsprong middeleeuws, maar dateert grotendeels uit de 18de eeuw. De National Gallery bezit een mooie collectie met o.a. Hollandse en Franse meesters, maar onze aandacht gaat vooral naar de Primitieven en de bij ons minder bekende Ierse en Engelse schilders. In het National Museum bewonderen we de belangrijkste Ierse schatten uit de Keltische tijd en de middeleeuwen. De Ierse hoofdstad heeft een rijke literaire geschiedenis. Het onbetwiste hoogtepunt is het Book of Kells, dat samen met enkele andere vroegmiddeleeuwse handschriften prijkt in Trinity College (dit laatste bezoek is onder voorbehoud, afhankelijk van de drukte).

Woensdag 3 juli 2019
We ontdekken Dublin verder. Daarna gaat het richting luchthaven voor de terugvlucht naar Brussel.
Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan. Gaat u akkoord? Meer informatie