Blijf op de hoogte
Inschrijven is niet meer mogelijk.
52403947674_fceff2a781_o
52403149917_cf994f901c_o
52404092875_ae79b022bb_o

In de dynamiek van een wereld die zich op het spoor van de moderniteit begaf raasde Chicago einde 19e eeuw mee in sneltreinvaart. Gestart van een bijna wit blad, na de desastreuze brand van 1871, zullen nieuwkomers het zompige ‘Checagou’ – indiaans voor ‘wilde ajuin’ – uitpakken met ambitieuze en innovatieve plannen, waarbij ze de unieke ligging aan Lake Michigan waardig markeren.

Ingesloten aan drie kanten door water, een extreem dure bouwgrond en een explosie aan ondernemingszin: het leidt tot constructies die de hoogte opzoeken. De ‘Chicago School’ gaat de uitdaging aan en verzoent de oudste architecturale principes met de nieuwste technologieën. Het is een combo waar Chicago een patent op lijkt te hebben als we chronologisch enkele protagonisten even op een rij plaatsen: John Wellborn Root, Louis Sullivan, Frank Lloyd Wright, Mies Van der Rohe, Skidmore Owings & Merril, Bertrand Goldberg, Studio Gang,…

Stap voor stap bouwt deze lezing Chicago opnieuw op, van realisaties naar utopieën, over heldendaden en mislukkingen, in alle schoonheid en in alle lelijkheid, zodat we nadien kunnen evalueren of de woorden van Louis Sullivan wel degelijk gehoord zijn: “{A skyscraper} should be every inch a proud and souring thing, rising in sheer exaltation that from bottom to top it is a unit without a single dissenting line.”

Dit is een online cursus via het programma Zoom. Je kan die dus volgen van bij je thuis! Enkele dagen op voorhand krijg je via mail de link toegestuurd om deel te nemen aan de lessen. Bestaat je cursus uit meerdere lessen, dan gebruik je steeds dezelfde link. Hou deze dus goed bij. Het kan zijn dat sommige online lessen worden opgenomen – dit gebeurt in overleg met de docent – waarna je de sessies gedurende een bepaalde periode kan herbekijken op ons digitaal leerplatform. Je deelname wordt als goedkeuring gezien voor deze opname. Nog niet vertrouwd met Zoom? Dan kan je hier het stappenplan bekijken!

Past dit moment niet? Neem dan een kijkje op onze agenda om te zien waar en wanneer deze activiteit nog plaatsvindt!

Tip: Volg ook de rondleiding in 'Skyline, Hoogbouw in de Lage Landen' , in het STAM in Gent op 24 maart.

Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan. Gaat u akkoord? Meer informatie