Blijf op de hoogte
Inschrijven is niet meer mogelijk.
52403947674_fceff2a781_o-1
52403149917_cf994f901c_o-1
52404092875_ae79b022bb_o-1

In de dynamiek van een wereld die zich op het spoor van de moderniteit begaf raasde Chicago einde 19e eeuw mee in sneltreinvaart. Gestart van een bijna wit blad, na de desastreuze brand van 1871, zullen nieuwkomers het zompige ‘Checagou’ – indiaans voor ‘wilde ajuin’ – uitpakken met ambitieuze en innovatieve plannen, waarbij ze de unieke ligging aan Lake Michigan waardig markeren.

Ingesloten aan drie kanten door water, een extreem dure bouwgrond en een explosie aan ondernemingszin: het leidt tot constructies die de hoogte opzoeken. De ‘Chicago School’ gaat de uitdaging aan en verzoent de oudste architecturale principes met de nieuwste technologieën. Het is een combo waar Chicago een patent op lijkt te hebben als we chronologisch enkele protagonisten even op een rij plaatsen: John Wellborn Root, Louis Sullivan, Frank Lloyd Wright, Mies Van der Rohe, Skidmore Owings & Merril, Bertrand Goldberg, Studio Gang,…

Stap voor stap bouwt deze lezing Chicago opnieuw op, van realisaties naar utopieën, over heldendaden en mislukkingen, in alle schoonheid en in alle lelijkheid, zodat we nadien kunnen evalueren of de woorden van Louis Sullivan wel degelijk gehoord zijn: “{A skyscraper} should be every inch a proud and souring thing, rising in sheer exaltation that from bottom to top it is a unit without a single dissenting line.”

Past dit moment niet? Neem dan een kijkje op onze agenda om te zien waar en wanneer deze activiteit nog plaatsvindt!

Tip: Volg ook de rondleiding in 'Skyline, Hoogbouw in de Lage Landen' , in het STAM in Gent op 24 maart.

Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan. Gaat u akkoord? Meer informatie