Blijf op de hoogte
Inschrijven is niet meer mogelijk.
D804-110

Met deze filosofiereeks willen we je via een historische en systematische inleiding een breed zicht bieden op de ingewikkelde, maar tevens fascinerende rol van wijsbegeerte vandaag.

Gedurende zes sessies besteden we aandacht aan filosofen en wijsgerige stromingen die in grote mate de merkwaardige en uiterst boeiende kenmerken van de 20ste eeuw (en bij uitbreiding de eerste jaren van de 21ste eeuw) weerspiegelen. 

In deel 8 komen aan bod: het denken van de ontologische differentie van de Duitse filosoof Martin Heidegger, het existentialisme van Jean-Paul Sartre, Maurice Merleau-Ponty, Albert Camus en Emmanuel Levinas; de rol van taalfilosofie met figuren als Russell, Moore, Wittgenstein, Ayer, Wisdom, Hepburn, Flew, Ryle, Austin, Strawson en anderen; een hedendaagse praktische filosofie, getekend door Horkheimer, Adorno, Fromm, Benjamin, Bloch, Marcuse en Habermas; wetenschapsfilosofische discussies onder leiding van Popper, Kuhn en Lakatos; de betekenis van het structuralisme (met figuren als de Saussure, Barthes, Piaget, Lévi-Strauss, Lacan en Foucault) en van het postmodernisme (met figuren als Lyotard, Derrida en Rorty).

De cursus richt zich in eerste instantie tot cursisten die reeds enigermate vertrouwd zijn met het filosofische denken, maar ook debutanten kunnen vrij makkelijk aansluiten.

Dit is een online cursus via het programma Zoom. Je kan die dus volgen van bij je thuis, veilig en corona-proof! Enkele dagen op voorhand krijg je via mail de link toegestuurd om deel te nemen aan de lessen. Bestaat je cursus uit meerdere lessen, dan gebruik je steeds dezelfde link. Hou deze dus goed bij. Nog niet vertrouwd met Zoom? Dan kan je hier het stappenplan bekijken!

Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan. Gaat u akkoord? Meer informatie