Met deze filosofiereeks willen we je via een historische en systematische inleiding een breed zicht bieden op de ingewikkelde, maar tevens fascinerende rol van wijsbegeerte vandaag.
Gedurende zes sessies besteden we aandacht aan filosofen en wijsgerige stromingen die in grote mate de merkwaardige en uiterst boeiende kenmerken van de 20ste eeuw (en bij uitbreiding de eerste jaren van de 21ste eeuw) weerspiegelen.
In deel 8 komen aan bod: het denken van de ontologische differentie van de Duitse filosoof Martin Heidegger, het existentialisme van Jean-Paul Sartre, Maurice Merleau-Ponty, Albert Camus en Emmanuel Levinas; de rol van taalfilosofie met figuren als Russell, Moore, Wittgenstein, Ayer, Wisdom, Hepburn, Flew, Ryle, Austin, Strawson en anderen; een hedendaagse praktische filosofie, getekend door Horkheimer, Adorno, Fromm, Benjamin, Bloch, Marcuse en Habermas; wetenschapsfilosofische discussies onder leiding van Popper, Kuhn en Lakatos; de betekenis van het structuralisme (met figuren als de Saussure, Barthes, Piaget, Lévi-Strauss, Lacan en Foucault) en van het postmodernisme (met figuren als Lyotard, Derrida en Rorty).
De cursus richt zich in eerste instantie tot cursisten die reeds enigermate vertrouwd zijn met het filosofische denken, maar ook debutanten kunnen vrij makkelijk aansluiten.
Dit is een online activiteit via het programma Zoom. Je kan die dus volgen van bij je thuis! Enkele dagen op voorhand krijg je via mail de link toegestuurd om deel te nemen. Bestaat je activiteit uit meerdere sessies, dan gebruik je steeds dezelfde link. Hou deze dus goed bij. Het kan zijn dat de online sessies opgenomen worden – dit gebeurt in overleg met de docent – waarna je de activiteit gedurende een bepaalde periode kan herbekijken op ons digitaal leerplatform. Deze opname is dan een meegenomen extraatje, maar geen basis voor inschrijving. Je deelname aan de online cursus wordt als goedkeuring gezien voor deze mogelijke opname. Nog niet vertrouwd met Zoom? Dan kan je hier het stappenplan bekijken!