Blijf op de hoogte
V0027330 Alfred North Whitehead. Photograph.
52922443373_1d516371ea_o
52922145609_3072c13295_o

Gedurende zes sessies wordt aandacht besteed aan filosofen en wijsgerige stromingen die in grote mate de fascinerende kenmerken van de eerste helft van de 20ste eeuw weerspiegelen.

Meer in het bijzonder komen aan bod: het metafysische denken van Henri Bergson, het pragmatisme van Charles Sanders Peirce, het denken over psychologie van William James en John Dewey, de hedendaagse logische benaderingen van Gottlob Frege, David Hilbert en Bertrand Russell, het kosmologische denken en de procesfilosofie van Alfred North Whitehead, het fenomenologische denken van Edmund Husserl en de filosofie van Ludwig Wittgenstein. 

Programmaschets

1.     Metafysica als intuïtie.

2.     Het Amerikaanse pragmatisme.

3.     Uitdagingen van de wiskunde I: onderzoek naar grondslagen.

4.     Uitdagingen van de wiskunde II: het procesdenken.

5.     Fenomenologie.

6.     Filosofie in Wenen.

Deze reeks richt zich in eerste instantie tot deelnemers die reeds enigermate vertrouwd zijn met de geschiedenis van de filosofie, maar iedereen kan aansluiten.

Dit is een online cursus via het programma Zoom. Je kan die dus volgen van bij je thuis! Enkele dagen voor de start van de lezing, krijg je via mail een link toegestuurd om deel te nemen. Het kan zijn dat sommige online lessen worden opgenomen – dit gebeurt in overleg met de docent – waarna je de sessie gedurende een bepaalde periode kan herbekijken op ons digitaal leerplatform. Nog niet vertrouwd met Zoom? Dan kan je hier het stappenplan bekijken!

Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan. Gaat u akkoord? Meer informatie