Blijf op de hoogte
Inschrijven is niet meer mogelijk.
52441546745_340138c99f_o
52441097196_0eb7be6e08_o
52441618193_bd645119ff_o

Deze leergang loopt over verschillende academiejaren. Bedoeling is via een historische en systematische inleiding de cursist een breed zicht te bieden op de rol van wijsbegeerte vandaag.

 Achtereenvolgens kwamen reeds aan bod

  • de oudste bronnen van wijsbegeerte in het Westen;
  • de eerste grote systematische filosofen;
  • de middeleeuwen en het begin van de nieuwe tijd;
  • belangrijke stromingen in de 17de en in het begin van de 18de eeuw;
  • het Duitse Idealisme

Gedurende zes sessies wordt aandacht besteed aan denkers die, volgend op het Duitse Idealisme, in de loop van de 19de eeuw de bakens hebben uitgezet voor de huidige ‘postmoderne’ tijd.

De eerste sessie draagt als titel Van abstract naar concreet en behandelt het denken van figuren als Arthur Schopenhauer, Ludwig Feuerbach en Søren Kierkegaard. 

In de tweede sessie Hegel op zijn voeten komt het invloedrijke denken van Karl Marx aan bod.

De derde sessie handelt over Positivisme en utilitarisme in Frankrijk met figuren als Destutt de Tracy, Saint-Simon en Auguste Comte.

De vierde sessie draagt als titel Positivisme en utilitarisme in Groot-BrittanniëHier komen onder anderenJeremy Bentham, John Stuart Mill en Herbert Spencer aan bod.

De vijfde sessie handelt over Friedrich Nietzsche onder de bekende titel De dood van God.

De reeks besluit met een uiteenzetting over het complexe, nog steeds zeer actuele maar omstreden denken van Sigmund Freud onder de titel  Knecht in het eigen huis.

De leergang richt zich in principe tot cursisten die reeds enigermate vertrouwd zijn met de materie die gedurende de voorbije academiejaren werd behandeld. Toch is het beschikken over enige wijsgerige voorkennis niet strikt nodig.

Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan. Gaat u akkoord? Meer informatie