Tarieven:

  • 19,00 €
  • 17,00 €

Architectuur en de kust: een moeilijk huwelijk. Gelukkig is er het ‘Zwart Huis’, de woning voor dokter Reimond de Beir van architect Huib Hoste. Verguisd bij zijn voltooiing in 1925, bewonderd bij zijn wederopstanding na de restauratie in 2001.

 

Wat een idee om een huis als een zwart beteerde doos naast eclectische villa’s neer te poten. Een puur en abstract vormenspel: rode terracota-tegels, groene en witte vierkante raamdelen zweven in zwarte vlakken langs (verdwenen) golvende duinen.

Méér in contrast met de natuur kon dokter de Beir zich zijn huis niet voorstellen: het was een nieuwe natuur, een nieuw leven, weg van de sentimentaliteit en ornamentiek waarin architect Hoste was opgeleid: de neogotiek. Enkel wat praktisch en functioneel is, kan ook schoon zijn, dacht Hoste.

 

In dit abstract kunstwerk zorgt de kunst van Galerij Ronny Van de Velde nu voor het nieuwe leven. In het najaar is dat de werk van hedendaags kunstenaar Boy & Erik Stappaerts. Zijn kunstwerken in felle, glanzende kleuren balanceren tussen sculptuur en design.

 

Frank De Groeve gidst je doorheen het huis en zijn geschiedenis, doorheen de kunst en de bouwkunst.

Locatie / datum & uur

Knokke / Het Zwart Huis / Dumortierlaan 8
  • zo, 11/11/2018: 11:00 - 12:15
Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan. Gaat u akkoord? Meer informatie