Bij het streven naar een meer evenwichtige en duurzame relatie tussen mens en natuur zijn het voornamelijk milieuorganisaties die het voortouw nemen. Maar ook filosofen voelen zich betrokken en in deze cursus onderzoeken we één van de meest spraakmakende ideeën van de laatste jaren, met name Het Parlement Der Dingen van filosoof Bruno Latour. Een bos dat dreigt verloren te gaan kan zichzelf niet verdedigen, maar wat als je het een stem kan geven in debatten door middel van een rollenspel?
Het idee achter dit Parlement der dingen is dat niet-menselijke wezens of entiteiten ook invloed hebben op de wereld en dat ze een rol spelen in de ecologische, sociale en politieke processen. Door een "rollenspel" te creëren, waarin we ons voorstellen dat deze entiteiten kunnen spreken en deelnemen aan een debat, krijgen ze een stem en kunnen we hun belangen en perspectieven beter begrijpen.
Latours idee, dat zich op het snijvlak van filosofie en kunst bevindt, heeft vooral veel invloed gehad op het gebied van natuurbescherming en wordt steeds meer toegepast. Een concreet voorbeeld hiervan is de Ambassade van de Noordzee. In twee lessen onderzoeken we de waarde en praktische toepassingen van dit idee aan de hand van verschillende voorbeelden.
Met deze cursus beogen we de complexe veranderingen in onze mens- en wereldbeeld te duiden zodat cursisten de problematiek beter kunnen begrijpen en versterkt aan debatten kunnen deelnemen. We zullen voldoende tijd nemen voor een vraag- en antwoordmoment tijdens de cursus. Als je al vragen hebt die je wilt doorsturen naar de docent zodat hij ze kan meenemen in de cursus, stuur ze dan door naar info@amarant.be!