Blijf op de hoogte
Inschrijven is niet meer mogelijk.
51312654656_a78ccdd1ab_o
51311898344_42b5f6a984_o
musÈe du quai Branly
51313666460_e5284b8042_o
51312659751_0c5bc11158_o

Deze unieke reis naar Parijs staat volledig in het teken van de Franse toparchitect Jean Nouvel. Zijn originele en soms provocerende projecten hebben impuls gegeven aan een creatieve dynamiek met focus op nieuwe architectuur én met respect voor het rijke verleden van de stad. 

We maken kennis met de meest vermaarde realisaties van Nouvel die thuis horen in de categorie ‘spektakelarchitectuur’: het Institut du Monde Arabe, het Musée du Quai Branly – Jacques Chirac en de Fondation Cartier pour l’art contemporain. Deze grootschalige projecten passen harmonieus in de stedelijke omgeving van Parijs en balanceren tussen hedendaagse architectuur en urban design. 

We kijken ook verder dan deze prestigeprojecten tijdens verschillende architectuurwandelingen en vele bezoeken aan verrassende musea en kunstgalerijen met fijne collecties. Denken we bijvoorbeeld aan de Pinault-Collectie in de pas gerenoveerde Bourse de Commerce.

Naast de onderdompeling in de realisaties van Jean Nouvel, maken we natuurlijk ook tijd om volop van Parijs te genieten op cultureel en gastronomisch vlak.

Reisprogramma
Donderdag 7 april 2022
Na onze check-in in het hotel, begeven we ons naar ‘Les Ombres’, een restaurant op de site van Musée du Quai Branly-Jacques Chirac, gelegen in de schaduw van de Eiffeltoren. Dit museum werd in 2006 geopend door de toenmalige president, als duurzaam cultureel icoon. We maken onmiddellijk kennis met een prachtige creatie van Jean Nouvel in het hart van Parijs. De controversiële architect werd aanvankelijk beschouwd als het enfant terrible van de Franse hoofdstad, maar zijn moderne creaties worden nu alom geprezen in binnen-en buitenland. De buitenzijde van één muur van het museum is volledig bedekt met planten om het unieke en natuurlijke karakter van dit groots museum te benadrukken. De etnografische collectie van het museum omvat stukken uit alle continenten en is opgedeeld volgens een geografische indeling.

Vrijdag 8 april 2022
We starten onze dag op en rond de Champs Élysées. Hier bouwde Nouvel het H&M-gebouw (2010). En dat gebouw heeft iets meer om het lijf dan je eerst zou denken. Daarna gaat het richting Pinault-collectie in het gebouw van de Bourse de Commerce (2020), één van de meest recente culturele aanwinsten van Parijs. De collectie en het historisch gebouw hebben de deuren pas geopend sinds 22 mei 2021. Het historisch gebouw werd volledig gerenoveerd onder impuls van een collega-rivaal van Jean Nouvel, Tadao Ando. De combinatie van dit architecturale hoogstandje met een unieke blik op privé-collectie van kunstverzamelaar François Pinault wekt ook bij Parijzenaars hoge verwachtingen. We verkennen deze prestigieuze locatie en maken samen met een gespecialiseerde museumgids kennis met de uitgebreide collectie van meer dan 5000 werken uit de 20ste en 21ste eeuw.
Eén van de eerste grote realisaties van architect Jean Nouvel in Parijs in ongetwijfeld het Institut du Monde Arabe (1987). Het vermaarde cultuurinstituut behoort tot de meest indrukwekkende moderne gebouwen in de stad. De façade is een architecturaal pareltje en verwijst naar de typische mashrabiya of patronen uit de islamitische architectuur. Het zonlicht op de façade creëert een uniek spel van licht en transparantie. Het instituut wil de culturele banden tussen Frankrijk en de Arabische wereld aanhalen. De permanente collectie kent een brede waaier aan islamitische, moderne en hedendaagse kunst. Het dakterras biedt een prachtig panoramisch zicht over Parijs in de nabijheid van het Île Saint-Louis en het Île de la Cité.

Zaterdag 9 april 2022
We genieten van een architectuurwandeling in de buurt van Les Halles, met bijzondere aandacht voor de impact van diverse architecten: vanronkende namen uit de 19de eeuw zoals Georges-Eugène Haussman en Victor Baltard tot staaltjes van moderne architectuur. Bijzondere aandacht gaat uit naar de recente uitbreiding van het Forum des Halles en de overkoepeling ‘Canopée’ van Patrick Berger en Jacques Anziutti. We brengen ook een bezoek aan de niet erg gekende Galerie Patrick Seguin. Deze galerij is gespeciliseerd in de meubels van Jean Prouvé en is gehuisvest in een bijzondere realisatie van Jean Nouvel. Daarna wandelen we verder naar de Fondation Cartier pour l’art contemporain (1994). Die bevindt zich in een hypermoderne glazen kubus, omringd door prachtige tuinen. Jean Nouvel heeft het nieuwe gebouw van deze Fondation speciaal ontworpen voor Jacques Cartier. Naast het indrukwekkende gebouw, verkennen we de uitgebreide tentoonstellingsruimte met focus op hedendaagse kunst waaronder fotografie, design en beeldhouwkunst.
In de namiddag is er vrije tijd voorzien.

Zondag 10 april 2022
Ook op deze laatste dag starten we met een architectuurwandeling, deze keer in de buurt van het Louvre. In de schaduw van de beroemde piramide van het Louvre, bekijken we het klassieke 1ste arrondissement van Parijs door een moderne bril: van de transformatie van La Poste du Louvre tot de 16-jaar durende renovatie van het iconische warenhuis La Samaritaine. Dit historisch pareltje in art-decostijl is één van de meest gereputeerde grootwarenhuizen van Parijs sinds 1869. Na vele jaren van verbouwing en renovatie, kunnen architectuurliefhebbers, toeristen en foodies sinds 2021 opnieuw het unieke interieur bewonderen met de hangende galerijen, met een prachtig uitzicht op Parijs vanuit het restaurant op de bovenste verdieping. Hier lunchen we ook samen.
In de namiddag staat de Philharmonie de Paris op het programma. Deze ‘nieuwe’ Philharmonie van Parijs is één van de recentere en ook controversiële pronkstukken van Jean Nouvel, gelegen in het Parc de La Villette (19e arr.), naast de Cité de la Musique.
Daarna vertrekken we richting hotel voor de check-out en reizen we terug naar Brussel.
Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan. Gaat u akkoord? Meer informatie