Blijf op de hoogte
Inschrijven is niet meer mogelijk.
51861387311_03c8c98c0a_o

Het Miljoenenkwartier spreekt nog steeds tot de verbeelding, met haar mix van traditionele en vooruitstrevende architectuur. We gaan op verkenning langs de schitterende huizen in de buurt. Als voorbereiding op deze boeiende architectuurwandeling krijg je een verdiepende lezing. 

Deel 1: Online lezing

Toen de stad Gent in 1913 de Wereldtentoonstelling mocht organiseren, koos het voor het nog onontgonnen terrein achter het toen nagelnieuwe Sint-Pietersstation. Stadsarchitect Oscar Van de Voorde zorgde voor een planmatige aanleg van de tijdelijke paviljoenen rond het De Smet – De Naeyerplein, zo genoemd naar de erevoorzitter van de Wereldtentoonstelling. Tijdens de lezing bekijken we originele foto’s uit 1913 en de restanten van die periode in het Gent van vandaag.

In de jaren ’30 werd deze buurt dan verkaveld en op aansturing van de stad in een recordtempo volgebouwd door de gegoede burgerij. Het kwartier biedt een onversneden staalkaart van interbellumarchitectuur: van neo-rococo, art deco, cottagestijl en romantisch kubisme tot internationaal modernisme. We situeren deze realisaties in hun internationale context aan de hand van aanvullende afbeeldingen zowel van interieurs als van gevels. 

Deel 2: Wandeling

Tijdens het tweede luik gaan we op wandel in het ‘Miljoenenkwartier’. Het wordt een tocht langs indrukwekkende panden en bekende architectenwoningen van Charles Hoge, Jules Lippens, Jan De Bondt, Gaston Eysselinck en Geo Henderick, gerealiseerd gedurende de jaren ’20 en ’30. 

Plaats van afspraak; Station Gent Sint-Pieters, Koningin Maria Hendrikaplein. – aan de hoofdingang onder de luifel.

Past de datum je niet? Check dan zeker eens deze data!

Dit is een online cursus via het programma Zoom. Je kan die dus volgen van bij je thuis, veilig en corona-proof! Enkele dagen op voorhand krijg je via mail de link toegestuurd om deel te nemen aan de lessen. Bestaat je cursus uit meerdere lessen, dan gebruik je steeds dezelfde link. Hou deze dus goed bij. Nog niet vertrouwd met Zoom? Dan kan je hier het stappenplan bekijken!

Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan. Gaat u akkoord? Meer informatie