Blijf op de hoogte
Inschrijven is niet meer mogelijk.
Landgrafenschloss, Marburg
Wittenberg, Lutherstadt
Denkmal Martin Luthers auf dem Marktplatz von Eisleben, seiner G
52458601563_71a6681203_o
Torgau, Sachsen
Panoramic view of Erfurt
52489867571_e0f8dc0ef1_o
52458522425_639873a970_o
Schmalkalden, Markt und Stadtkirche
52490433819_8afd0d9abe_o

Van de heilige Elisabeth tot Maarten Luther, van de Minnesänger op de Wartburg tot Lucas Cranach. Haast nergens in Europa zijn de middeleeuwen zo present als in Thüringen en Sachsen, het hart van Duitsland.

Paradoxaal genoeg zorgde de Hervorming ervoor dat de barokisering veel minder sterk toesloeg dan in de katholieke gewesten. Parels van romaanse en gotische kunst, trotse feodale burchten en ommuurde stadjes vol vakwerkhuizen: het lijkt wel of je voortdurend door een romantisch prentenboek wandelt. Stefan Van Camp neemt je mee op rondreis door een prachtig stukje Duitsland!

Reisprogramma
Donderdag 1 juni 2023
Tijdens de heenreis naar Thüringen bezoeken we het bijzonder gaaf bewaarde stadje Marburg, waar landgraaf Philipp in 1527 de allereerste lutherse universiteit stichtte. Twee jaar later nodigde hij hervormers als Melanchthon, Zwingli, Agricola en Luther uit op een beroemd theologendispuut. Hijzelf was een verre afstammeling van Elisabeth van Hongarije, een van de meest geliefde middeleeuwse heiligen. Tijdens de stadswandeling bezoeken we de aan haar gewijde gotische kerk met haar rijke patrimonium evenals de protestantse Marienkirche en het feodale slot. We rijden verder naar Eisenach waar we verblijven. We dineren er samen.

Vrijdag 2 juni 2023
Van Eisenach zei Luther dat geen enkele andere stad hem beter kende. Zijn familie was immers afkomstig uit deze regio. Na het gesprek in Marburg reisde Luther ook door naar dit pittoreske stadje, maar jaren eerder had hij als balling, onder een schuilnaam, hier de Bijbel vertaald. Dat was niet alleen een theologische, maar eveneens een taalkundige mijlpaal. We bezoeken de trotse burcht Wartburg waar Wagner de minnezangers met elkaar laat strijden, en de Georgenkirche waar Bach het orgel bespeelde. Na de vrije lunch maken we een excursie door het wondermooie Thüringer bergland. We houden halt in het dorpje Möhra, waar Luthers voorouders leefden, en bezoeken het zeer stemmige stadje Schmalkalden. Dat gaf zijn naam aan de politiek-militaire bond (1531) van protesterende vorsten, aan de Oorlog van 1546-47 tegen Keizer Karel die daaruit voortvloeide, en aan de Geloofsartikelen die in 1537 neergeschreven werden. Het renaissanceslot bezit een van de oudste kerken ingericht voor de hervormde dienst. We logeren in Erfurt.

Zaterdag 3 juni 2023
Deze dag is gewijd aan Erfurt, de hoofdstad van Thüringen, gelegen aan de aloude ‘Brabanter Strasse’, de handelsweg naar Antwerpen. De in 1392 geopende universiteit, de derde oudste van Duitsland, bezorgde de stad een sterke intellectuele uitstraling. Hier leefden en werkten Meister Eckhart, Luther, Bach, Pachelbel, Goethe en Schiller. Met haar talloze uitgevers en drukkers speelde de stad een belangrijke rol in de verspreiding van de Hervorming. We bezoeken de middeleeuwse studentenwijk, het Augustijnerklooster waar Luther als monnik intrad, en vooral het indrukwekkende ensemble van kathedraal en Severinuskerk, deels romaans en deels vroeggotisch. Overigens is Erfurt een bijzonder aangename stad, rijk aan middeleeuwse monumenten zoals de pittoreske Krämerbrücke, de Duitse tegenhanger van de Florentijnse Ponte Vecchio.
In de namiddag maken we een korte excursie naar het nabijgelegen residentiestadje Arnstadt, ingesloten tussen de vroeggotische hoofdkerk en het paleis met schitterende Brusselse wandtapijten uit de Renaissance.

Zondag 4 juni 2023
We verlaten Erfurt in noordelijke richting en bezoeken nabij Bad Frankenhausen het imposante panorama gewijd aan de Boerenkrijg. Deze tragische volksopstand van 1524-25 beriep zich deels op Luthers ideeëngoed maar werd door hem uiteindelijk veroordeeld. De officiële ideologie van de DDR had de beweging uiteraard gerehabiliteerd, vandaar dit verbluffend kunstwerk. We verlaten Thüringen en rijden Sachsen-Anhalt binnen. Het imposante Kyffhäuser-monument verbindt zonder schroom de middeleeuwse keizer Frederik Barbarossa met keizer Willem I, die na eeuwen versnippering Duitsland opnieuw verenigde
Er is een vrije lunch voorzien in het schilderachtige stadje Sangerhausen, dat pronkt met de romaanse Ulrichkerk en vooral de grootste rozentuin van het land (of van de wereld, zoals men ter plaatse beweert).
In Eisleben nemen we onze intrek in het mooiste hotel, pal op de Markt gelegen. Zowel Luthers geboorte- als sterfhuis zijn als museum ingericht. We bezoeken het eerste, evenals de laatgotische Petruskerk waar hij gedoopt werd en de laatgotische hoofdkerk waar hij zijn laatste prediking gaf. We genieten samen van een diner.

Maandag 5 juni 2023
Op het programma staan twee bisschopsstadjes met allebei een rijk patrimonium, nauwelijks door de wereldoorlog aangetast.
In Naumburg woonde Luther op de Markt toen hij in 1521 terugkeerde van Worms. Eeuwen later sleet Nietzsche er zijn kinderjaren. Rond het stemmige marktplein vind je zoals gebruikelijk de gotische stadskerk, het renaissance-stadhuis en een groot aantal oude panden. Maar alles verbleekt bij de pracht van de vroeggotische Dom met de ontroerende beelden van de zogenaamde Naumburger Meister.
Het is slechts een korte rit naar Merseburg, waar in de mooie gotische Dom nog steeds de houten Lutherkansel prijkt, naast talloze andere kunstschatten. De tuinen van het slot domineren de pittoreske valei van de Saale.
Onderweg naar Wittenberg, waar we de komende 2 nachten zullen verblijven, bewonderen we de romaanse dubbelkapel van Landsberg.

Dinsdag 6 juni 2023
Vandaag bezoeken we met Wittenberg en Torgau zowel de ‘Moeder’ als de ‘Voedster’ van de Hervorming. In Wittenberg nagelde Luther in 1517 de befaamde 95 artikelen op de poort van de slotkapel. Hier ook had hij gestudeerd, en gedoceerd in een intellectueel hoogstaand milieu temidden van zijn vrienden Melanchthon en Lucas Cranach de Oudere. We bezoeken hun woonhuizen en de andere historische plekken, maar lopen ook langs de opmerkelijke school gebouwd door Hundertwasser.
Na de vrije lunch rijden we naar Torgau, een pittoresk aan de brede Elbe gelegen stadje waar Luther meer dan 40 keer op bezoek kwam. Reeds in 1526 sloten de hervormde vorsten zich samen in de Torgauer Bund. Maar ook Keizer Karel apprecieerde de burcht die hij in 1547 ‘een echt keizerlijke woonst’ noemde. De slotkapel geldt als de vroegste tempel die voor de hervormde eredienst was ingericht. Ze werd in 1544 door Luther persoonlijk ingewijd. In de stadskerk werd zijn vrouw Katharina van Bora begraven. Ook het huis waar ze in 1552 aan de gevolgen van een verkeersongeval overleed, kan bezichtigd worden.

Woensdag 7 juni 2023
We volgen de Elbe stroomafwaarts, langs Dessau tot in Maagdenburg. Maar de dag beginnen we in Wörlitz met een wandeling door de allereerste landschapstuin van continentaal Europa, enthousiast beschreven door Goethe en opgenomen in de UNESCO Werelderfgoedlijst. Dessau mag dan vooral bekend zijn als centrum van de Bauhaus-beweging, het stadje bezit ook heel wat herinneringen aan de Hervorming, hoewel het aanvankelijk de leiding nam van de katholieke oppositie. We bewonderen de dubbelzinnige werken van Cranach in de Johanniskirche.
We lunchen in het Kornhaus, een product van het Bauhaus, idyllisch gelegen aan een meander van de Elbe. Een uitgelezen plek om ons te bezinnen in hoeverre het Duitse modernisme schatplichtig was aan Luthers ideeën.
Magdenburg, de hoofdstad van Sachsen-Anhalt, werd onderscheiden met de titel ‘Bolwerk van het Protestantisme’, maar ontstond vele eeuwen eerder als karolingisch handelscentrum. Reeds in 968 werd de stad zetel van een uitgestrekt aartsbisdom. De oude stad werd in 1945 grotendeels van de kaart geveegd, maar de imposante reeks kerken langs de stroom bleef overeind. Ze werden smaakvol omringd door een parkachtig landschap.
We bezoeken het als museum ingerichte Liebfrauenkloster, vervolgens de Dom, het oudste gotische bouwwerk in het Duitse gebied en bijzonder rijk aan kunstschatten, de Johanneskerk met het Luthermonument en bewonderen het raadselachtige 13de-eeuwse ruiterstandbeeld. We logeren in Magdenburg, in een hotel dat tevens ook een bezienswaardigheid is, ontworpen door Hundertwasser. We dineren samen.

Donderdag 8 juni 2023
De terugtocht vanuit Magdenburg wordt onderbroken door een bezoek aan het zeer sfeervolle stadje Paderborn. Tijdens de wandeling bezoeken we het bijzonder rijke, vroegmiddeleeuwse ensemble rondom de Dom en het charmant aangelegde bronnengebied van de Pader. Vandaar rijden we verder huiswaarts.
Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan. Gaat u akkoord? Meer informatie