Blijf op de hoogte
Inschrijven is niet meer mogelijk.
52458031343_aa09c34ec5_o

Vandaag vormen de klimaatverandering en de opwarming van de aarde een van de grootste uitdagingen waarvoor de mensheid staat. Het is ondertussen pijnlijk duidelijk geworden dat cijfers en rapporten niet volstaan om de urgentie van de klimaatverandering over te brengen. Verschillende klimaatwetenschappers en milieubewegingen hebben daarom hun hoop gevestigd op de kunst en de literatuur. Zij menen dat we, naast wetenschappelijke feitenkennis, nieuwe verhalen nodig hebben.

In deze lezing bekijken we het hoe het klimaat in het rampzalige jaar 1816 weerslag had op de literatuur van toen.

1816 is het jaar waarin Mary Shelley haar boek "Frankenstein" begon te schrijven. Ten gevolge van een uitbarsting in april 1815 van de vulkaan Tambora in het toenmalige Nederlands-Indië, kenden de jaren 1815, 1816 en 1817 geen zomers. Oogsten gingen verloren, met hongersnood tot gevolg, er was aanhoudende regen, geen zon, kou, paniek, weinig licht … Opgesloten in hun vakantievilla aan het meer van Genève schreven Mary Shelley en haar vrienden (Percy Shelley, Lord Byron en John Polidori) horrorverhalen om de verveling te verdrijven. Het bekendste werd "Frankenstein".

We zullen ook bekijken hoe die gigantische natuurramp doorwerkte in het leven en werk van andere schrijvers. Jane Austen bijvoorbeeld stierf in juli 1817 en had in de laatste drie jaar van haar leven geen zon gezien.

De lezing wordt geïllustreerd met beelden van de neerslag van de vulkaanuitbarsting op de schilderkunst.

Je kan apart inschrijven voor deze lezing, of inschrijven voor de volledige reeks 'Kan kunst het klimaat redden' aan voordeeltarief.

Dit is een online lezing via het programma Zoom. Je kan die dus volgen van bij je thuis! Enkele dagen op voorhand krijg je via mail de link toegestuurd om deel te nemen. Het kan zijn dat sommige online lessen worden opgenomen – dit gebeurt in overleg met de docent – waarna je de sessie(s) gedurende een bepaalde periode kan herbekijken op ons digitaal leerplatform. Nog niet vertrouwd met Zoom? Dan kan je hier het stappenplan bekijken!

Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan. Gaat u akkoord? Meer informatie