Blijf op de hoogte
Inschrijven is niet meer mogelijk.
27196444918_5d3f73038f_o

In de voetsporen treden van een obscure Dark Age koning uit de 6de-7de eeuw is niet gemakkelijk. We weten niet eens precies wie hij was of waar hij vandaan kwam. Wat we over hem weten is dat hij de overwinnaar was van de slag van Badon, dat hij de Keltische volkeren leidde in die veldslag en dat de nederlaag toegebracht aan de Saksen hen tientallen jaren lang deed afzien van nieuwe invasies. Dat is Arthur van Badon: een historisch personage, in geheimen gehuld.

Zijn reputatie werd door meerdere vertellers, historici en romanschrijvers haastig en met veel geestdrift overgeschreven en naverteld. Zijn verhaal raakte verweven met tal van andere, zoals dat van de Heilige Graal. Heel wat beroemde plaatsen dienden als decor voor deze verhalen: de beroemde ruïne van Tintagel zou zijn geboorteplaats zijn, Bath de plaats waar hij slag leverde, en Stonehenge, dat door zijn adviseur Merlijn zou zijn gebouwd.

David Vergauwen vertelt tijdens deze reis twee verhalen: een over de historische Arthur, waarover we weinig weten en een ander over de mythische Arthur, waarover zoveel verteld wordt. Het is een reis naar feit en fictie. Koning Arthur is een alibi om enkele vreemde, spectaculaire of beroemde plaatsen in Zuidwest-Engeland te bezoeken.

string(2153) "40652607891_0c59f7e596_o"
Reisprogramma
Maandag 2 juli 2018
We beginnen bij het begin. De sites van Stonehenge en Avebury dateren uiteraard uit een veel vroegere periode, maar ze duiken zo vaak op in de Arthurverhalen dat we ze niet links kunnen laten liggen. Stonehenge is vandaag misschien het meest spectaculaire monument, maar toendertijd moet Avebury nog veel indrukwekkender zijn geweest. De cirkel is er zo groot dat er een volledig dorp in past en al sinds eeuwen zijn de lokale bewoners met deze stenen vergroeid. Onderweg tonen we u nog het kleine plaatsje Amesbury op de Avon, en het kleine kloosterkerkje. In dat klooster zou koningin Guinevere zijn ingetreden na haar affaire met Lancelot. We zijn benieuwd wat er nog van te vinden is. We overnachten in Bath.

Dinsdag 3 juli 2018
Bath en haar baden zijn een prima uitgangspunt om de wereld van Arthur binnen te komen. Deze 6de - 7de eeuwse koning leefde in een tijdperk waarin de Romeinse aanwezigheid begon te verwateren en waarin nieuwe machtsverhoudingen en politieke structuren vorm kregen. De komst van de Angelen en de Saksen had daar natuurlijk iets mee te maken. Van Bath reizen we naar Glastonbury, vandaag vooral bekend voor zijn festival, maar volgens de overlevering tevens de plaats waar Arthur begraven ligt. Niet ver daarvan geeft Glastonbury Tor ons een spectaculair zicht op het omliggende landschap. We rijden verder naar Tintagel waar we overnachten.

Woensdag 4 juli 2018
De archetypische ruïne, bekend als Tintagel Castle, ligt aan de barre kustlijn van Cornwall. Volgens de overlevering werd Koning Arthur er verwekt en allicht ook geboren. We bezoeken niet ver daar vandaan de negentiende-eeuwse versie van King Arthur’s great hall. Ook Merlin’s Cave is vlak in de buurt. Bij het terugrijden rijden we nog even voorbij Slaughterbridge, waar een zevende-eeuwse monument, gekend als Arthur’s Stone de plaats van een belangrijke slag markeert. Heeft het echt iets met Arthur te maken? We overnachten opnieuw in Tintagel.

Donderdag 5 juli 2018
Cadbury Hill wordt al eeuwen de plaats van het historische slot Camelot genoemd. Daadwerkelijk zijn er historische en archeologische bewijzen dat er een heuvelfort stond in de Dark Age, maar is dat voldoende om over Camelot te spreken? We ontdekken vandaag ook Winchester, meer bepaald de ronde tafel in Winchester Hall. De beroemde Winchester Cathedral mag dan wel niets met Arthur te maken hebben, het is alvast een knap staaltje middeleeuwse architectuur. We overnachten in Winchester.

Vrijdag 6 juli 2018
Vandaag bezoeken we Windsor Castle en zijn beroemde St. George Chapel. Daar leren we hoe de mythe van Arthur en de ridders van de ronde tafel ook voor de middeleeuwse vorsten van Engeland werd gerecycleerd. ‘s Middags zetten we opnieuw koers naar België.
Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan. Gaat u akkoord? Meer informatie