Blijf op de hoogte
Avebury stones at sunrise.
glastonbury l'abbaye 6
Stormy North Cornwall
King Arthur's Round Table in the Great Hall, Winchester
Long walk to Windsor castle in spring, London suburbs, UK
Winchester Summer Sunset

Hoogtepunten

Tintagel - May 30 2022: Statue of the legendary King Arthur in t

De indrukwekkende ruïne van Tintagel Castle aan de Atlantische kust

Banner - Aerial view of Stonehendge on a sunny day in summer wit

De mysterieuze sites van Stonehenge en Avebury

Roman Bath, England

Bath en Aquae Sulis, de Romeinse badplaats

Om zeker te zijn van je plaats, raden we je aan in te schrijven vóór 30 april 2024.

In de voetsporen te treden van een mysterieuze Dark Age-koning, die leefde in de 6e en 7e eeuw? Niet gemakkelijk! We weten niet eens precies wie hij was of waar hij vandaan kwam. Wat we wel weten, is dat hij de slag van Badon heeft gewonnen, dat hij de Keltische volkeren heeft geleid in die strijd, en dat de nederlaag die hij de Saksen toebracht hen tientallen jaren lang weerhield van nieuwe invasies.

Dit is het verhaal van Arthur van Badon: een historisch figuur gehuld in geheimen.

Zijn reputatie is door verschillende vertellers, historici en romanschrijvers haastig en met veel enthousiasme overgeschreven en naverteld. Zijn verhaal is verweven met talloze andere verhalen, zoals dat van de Heilige Graal. Heel wat beroemde plaatsen dienden als decor voor deze verhalen: de beroemde ruïne van Tintagel zou zijn geboorteplaats zijn, Bath de plek waar hij slag leverde, en Stonehenge zou door zijn adviseur Merlijn zijn gebouwd.

David Vergauwen neemt je mee op reis en vertelt twee verhalen: het ene over de historische Arthur, waar we maar weinig van weten, en het andere over de mythische Arthur, waar zoveel over verteld wordt. Het is een reis naar feit en fictie. Koning Arthur dient als alibi om enkele vreemde, spectaculaire of beroemde plaatsen in Zuidwest-Engeland te bezoeken.

Reisprogramma
Maandag 17 juni 2024
We beginnen bij het begin. De sites van Stonehenge en Avebury dateren uiteraard uit een veel vroegere periode, maar ze duiken zo vaak op in de Arthurverhalen dat we ze niet links kunnen laten liggen. Stonehenge is vandaag misschien het meest spectaculaire monument, maar toendertijd moet Avebury nog veel indrukwekkender zijn geweest. De cirkel is er zo groot dat er een volledig dorp in past en al sinds eeuwen zijn de lokale bewoners met deze stenen vergroeid. Onderweg tonen we u nog het kleine plaatsje Amesbury en het kleine kloosterkerkje. In dat klooster zou koningin Guinevere zijn ingetreden na haar affaire met Lancelot. We zijn benieuwd wat er nog van te vinden is. We overnachten in Bath.

Dinsdag 18 juni 2024
Bath en haar baden zijn een prima uitgangspunt om de wereld van Arthur binnen te komen. Deze 6de - 7de eeuwse koning leefde in een tijdperk waarin de Romeinse aanwezigheid begon te verwateren en waarin nieuwe machtsverhoudingen en politieke structuren vorm kregen. De komst van de Angelen en de Saksen had daar natuurlijk iets mee te maken. Van Bath reizen we naar Glastonbury, vandaag vooral bekend voor zijn festival, maar volgens de overlevering tevens de plaats waar Arthur begraven ligt. Niet ver daarvan geeft Glastonbury Tor ons een spectaculair zicht op het omliggende landschap. We rijden verder naar Tintagel waar we overnachten.

Woensdag 19 juni 2024
De archetypische ruïne, bekend als Tintagel Castle, ligt aan de barre kustlijn van Cornwall. Volgens de overlevering werd Koning Arthur er verwekt en allicht ook geboren. We bezoeken niet ver daar vandaan de 19de-eeuwse versie van King Arthur’s Great Hall. Ook Merlin’s Cave is vlak in de buurt. Bij het terugrijden passeren we nog even voorbij Slaughterbridge, waar een 7de-eeuws monument, gekend als Arthur’s Stone, de plaats van een belangrijke slag markeert. Heeft het echt iets met Arthur te maken? We overnachten opnieuw in Tintagel.

Donderdag 20 juni 2024
Cadbury Hill wordt al eeuwen de plaats van het historische slot Camelot genoemd. Daadwerkelijk zijn er historische en archeologische bewijzen dat er een heuvelfort stond in de Dark Age, maar is dat voldoende om over Camelot te spreken? We ontdekken vandaag ook Winchester, meer bepaald de ronde tafel in Winchester Hall. De beroemde Winchester Cathedral mag dan wel niets met Arthur te maken hebben, het is alvast een knap staaltje middeleeuwse architectuur. We overnachten in Winchester.

Vrijdag 21 juni 2024
Vandaag bezoeken we Windsor Castle en zijn beroemde St. George Chapel. Daar leren we hoe de mythe van Arthur en de ridders van de ronde tafel ook voor de middeleeuwse vorsten van Engeland werd gerecycleerd. ‘s Middags zetten we opnieuw koers naar België.
Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan. Gaat u akkoord? Meer informatie