Blijf op de hoogte
Inschrijven is niet meer mogelijk.
52181389536_2ec79687cb_o
52181389766_942c01cfaf_o
52181637994_12c6019dec_o
52181638224_b23736a80f_o
52181392163_b459e5ec30_o
52181390466_82f1827567_o

De cursus neemt je mee op verkenning dwars door het veelzijdige veld van fotografie in/als hedendaagse kunst. 10 wegwijzers brengen de diversiteit en meerstemmigheid van de actuele fotografie in kaart, geven de richtingen aan waarin het medium zich vandaag ontwikkelt of heruitvindt, en leiden langs sleutelwerken- en praktijken van fotografen en kunstenaars die met fotografie werken.

Deze thematische benadering en selectie van werken is gebaseerd op een subjectieve keuze en wil de canon van ‘Meester-fotografen’ en de vaak stereotype visies op het medium uitdagen. Zo kijken we naar trage, contemplatieve foto’s, die het paradigma van het ‘decisive moment’ tegenspreken, en naar fotografen die geen foto’s ‘schieten’ maar beelden creëren zonder camera, of die gevonden beelden hergebruiken, manipuleren, namaken of editen. Om de staalkaart van wat recent aan de orde is in hedendaagse fotografie te kaderen in mediumspecifieke kwesties en tradities, wordt elk thema ook ingeleid met de historische praktijk van een voorloper-pionier. 

De nadruk ligt op het samen kijken naar beelden en het reflecteren over de thema’s, zodat je met deze roadmap zelf op stap kan gaan en naar hartelust kan ontdekken, verdiepen en verdwalen.

Een greep uit het panorama:

Aglaia Konrad, Wolfgang Tillmans, Clare Strand, Barbara Probst, Geert Goiris, Zoë Leonard, Rineke Dijkstra, Max Pinckers, Thomas Ruff, Mashid Mohadjerin, Alfredo Jaar, Lewis Baltz, Morya Davey, Santu Mofokeng, Stanley Wolukau Wanambwa, Dirk Braeckman, Bruno Serralongue, RongRong, Penelope Umbrico

Inge Henneman is kunsthistorica en verbonden als lesgever fotogeschiedenis en onderzoeker aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen. Ze werkte een decennium als curator en editor van Fotomuseum Magazine aan het FoMu (2000-2010). Nu focust ze op freelance opdrachten rond kunstenaarsteksten en presentaties, en schrijft ze over hedendaagse fotografie oa voor Trigger. Ze is oprichter van de Joris Ghekiere Foundation die het artistieke nalatenschap van de in 2016 overleden schilder in kaart brengt en beheert.

Dit is een online lezing via het programma Zoom. Je kan die dus volgen van bij je thuis! Enkele dagen op voorhand krijg je via mail de link toegestuurd om deel te nemen aan de lessen. Bestaat je cursus uit meerdere lessen, dan gebruik je steeds dezelfde link. Hou deze dus goed bij. Het kan zijn dat sommige online lessen worden opgenomen – dit gebeurt in overleg met de docent – waarna je de sessies gedurende een bepaalde periode kan herbekijken op ons digitaal leerplatform. Je deelname wordt als goedkeuring gezien voor deze opname. Nog niet vertrouwd met Zoom? Dan kan je hier het stappenplan bekijken!

Past dit moment niet? Neem dan een kijkje op onze agenda om te zien waar en wanneer deze activiteit nog plaatsvindt!

Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan. Gaat u akkoord? Meer informatie