Blijf op de hoogte
Inschrijven is niet meer mogelijk.
41025767692_dbc0e6e5ca_o

De middeleeuwse mystica Hadewijch (ca. 1240) liet een veelzijdig en literair hoogstaand oeuvre na. In een tijd waarin denken en schrijven over religie was voorbehouden aan de Latijngeschoolde clerus, schreef zij mystieke liederen, brieven en visioenen in het Middelnederlands. Haar teksten handelen over de hoghe minne: de aantrekkingskracht die van nature werkzaam is tussen de menselijke ziel en God. Ze staan in de traditie van de mystique courtoise: hoofse motieven uit de profane literatuur zijn vermengd met elementen uit de religieuze traditie.

In de lezing situeren we Hadewijch eerst in de historische context van de vroege dertiende eeuw. Daarna maken we aan de hand van tekstfragmenten kennis met haar visie op de minne. We concentreren ons daarbij op haar lyriek. Haar liedteksten zijn zonder muzieknotatie overgeleverd maar musicologisch onderzoek leidde tot de reconstructie van een aantal melodieën waardoor Hadewijchs liederen nu gezongen kunnen worden.

Bij inschrijving voor deze lezing ontvang je 10 % korting bij MAFestival op max. 2 tickets voor het concert ‘Minne’ door An Pierlé & Psallentes op vrijdag 10 augustus (22.15 uur) in de Walburgakerk in Brugge. Tickets rechtstreeks te bestellen bij MAfestival (www.mafestival.be) met vermelding van volgende code: AMA2018MAF

Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan. Gaat u akkoord? Meer informatie