Blijf op de hoogte
53502708100_cbc92ef26a_o
53501395182_4636b4f6fb_o
53502281656_35654707bb_o
53502587509_27f89a872d_o

De Griekse tragedie is in de culturele wereld van vandaag alomtegenwoordig: Antigone in de Amazone of in Molenbeek, Medea’s kinderen, Orestes in Mosul, Ifigeneia in de KVS, Elektra Unbound van Luanda Casella, enz….

Het ideale moment dus om terug te gaan naar de oorsprong van de tragedie en de oude Grieken nog eens zelf aan het woord te laten: wat betekende het theaterfestival in Athene voor hen? Hoe zit zo’n tragedie nu echt in mekaar? Welke evolutie maakte het genre door? Wat is de rol van het koor? Wat is eigenlijk die tragische schuld? Wat betekent het begrip katharsis, hetgeen een toeschouwer volgens Aristoteles ondergaat bij het zien van een tragedie? En waarin verschilden de antieke tragedies van de moderne bewerkingen die we vandaag op onze scènes kunnen zien?

Op al deze (en nog veel meer) vragen proberen we een antwoord te geven.

In de eerste sessie maken we je wegwijs in de boeiende wereld van de Griekse tragedie: inhoudelijk (de wereld van de mythen), structureel (vormelementen, acteurs, koor, gebouw), maatschappelijk (rol van theater in de Atheense polis), politiek (link met de democratie) en religieus (de cultus van Dionysos).

In de tweede sessie maken we dat concreet door twee tragedies onder de loep te nemen: Agamemnon van Aischylos en Bacchanten van Euripides. Verhalen vol tragiek, doodslag, zelfmoord, wraak, heldhaftig verzet en passionele liefde. Kortom: Eros en Thanatos in hun volle Griekse glorie!

In de komende seizoenen nemen we andere Griekse tragedies onder de loep. Voor iedereen met interesse in de klassieke mythologie, de Griekse oudheid, of in het universele van het menselijke bestaan en ethiek.

Dit is een online activiteit via het programma Zoom. Je kan die dus volgen van bij je thuis! Enkele dagen op voorhand krijg je via mail de link toegestuurd om deel te nemen. Bestaat je activiteit uit meerdere sessies, dan gebruik je steeds dezelfde link. Hou deze dus goed bij. In de meeste gevallen worden de online sessies opgenomen – dit gebeurt in overleg met de docent – waarna je de activiteit gedurende een bepaalde periode kan herbekijken op ons digitaal leerplatform. Je deelname wordt als goedkeuring gezien voor deze opname. Nog niet vertrouwd met Zoom? Dan kan je hier het stappenplan bekijken!

Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan. Gaat u akkoord? Meer informatie