Blijf op de hoogte
Inschrijven is niet meer mogelijk.
43096267370_fe67f5951c_o

Op reis naar Griekenland, in mei of op het einde van de zomer. Het wordt een heuse en succesvolle traditie bij Amarant. In 2019 reizen we af naar Kreta voor een archeologische ontdekking van dit bijzondere eiland. Bekende en minder bekende sites worden hier met elkaar verzoend. Zo wisselen we UNESCO Werelderfgoedsites zoals Knossos af met nooit eerder bezochte vindplaatsen. We hebben aandacht voor het oeroude verleden van het eiland, maar ook voor het klassieke en hellenistische erfgoed. En uiteraard vergeten we de lokale keuken niet!

Reisprogramma
Maandag 27 mei 2019 (Brussel - Heraklion - Aghios Nikolaos)
Aankomst in Heraklion, met transfer naar Aghios Nikolaos.
Na de installatie in ons hotel kunnen we tijdens deze vrije namiddag bekomen van onze reis, zwemmen of de stad verkennen.

Dinsdag 28 mei 2019 (Aghios Nikolaos – Toplou – Kato Zakros – Aghios Nikolaos)
Ons eerste bezoek wordt het Klooster van Toplou. Dit vijftiende eeuwse klooster in de Lasithi Vlakte bevindt zich op een 85 km afstand van Aghios Nikolaos. Gewijd aan zowel de Maagd Maria als Johannes-de-Doper, is dit één van de belangrijkste kloosters van het eiland. Zowel tijdens de strijd tegen de Turken als tegen de nazi’s speelde het klooster een grote rol. Er is een belangrijke verzameling iconen te zien. Na een twintigtal kilometer bereiken we Kato Zakros aan kust. In het omringende gebied zijn er talrijke waterbronnen en archeologische vondsten gedaan. Kato Zakros is een klein vissersdorp met een groot zand- en kiezelstrand met daarachter de resten van een Minoïsch paleis. Dit paleis heeft een enorme bloei gekend in de periode 1700 v.Chr tot 1450 v.Chr. Er kwam abrupt een eind aan, nadat een zware aardbeving het gebied had getroffen. Dit is één van de vier belangrijkste sites uit die tijd op het eiland.

Woensdag 29 mei 2019 (Aghios Nikolaos – Panaghia Kera – Lato – Kritsa – Spinalonga – Aghios Nikolaos)
Na een korte busrit komen we aan bij het kerkje Panaghia Kera in de buurt van het dorpje Kritsa. Men kan er van de mooiste frescowandschilderingen van Kreta bewonderen! Op slechts vier kilometer bevindt zich de site van Lato, ooit één van de belangrijkste Dorische stadstaten van Kreta. Vernoemd naar de godin Lato, was de stad lid van zogenaamde Bond van Kreta. Uit de vijfde eeuw dateren nog de overblijfselen van machtige stadsmuren. Naast de talrijke archeologische resten, is vooral ook de ligging fantastisch. We houden ook halte in het dorpje Kritsa, volgens sommigen één van de mooiste dorpen op Kreta. Maar daarmee is onze dag nog niet ten einde. Na een korte boottocht bereiken we het eiland Spinalonga. Hier vinden we de restanten van het fort en een leprozerie. Wellicht wordt deze site ook door UNESCO als werelderfgoed erkend.

Donderdag 30 mei 2019 (Aghios Nikolaos – Malia – Heraklion)
Vandaag verlaten wij ons hotel en rijden richting Malia dat wij al na een dertigtal kilometer bereiken. Malia is erg bekend dankzij de ruïnes van het imposante Minoïsche paleis dat opnieuw ongelooflijk mooit gelegen is. Eens in Heraklion bestuderen we de indrukwekkende verzameling van het vernieuwde Archeologische Museum. Hoogtepunten zijn de talrijke Minoïsche voorwerpen uit onder andere Knossos, zoals de beroemde beeldjes van een priesteres of een godin. Na dit bezoek betrekken we onze kamers in het Capsis Astoria Heraklion Hotel.

Vrijdag 31 mei 2019 (Heraklion – Vathypetro – Archanes – Knossos – Heraklion)
We gaan opnieuw voor een welgevulde en boeiende dag. Na het ontbijt gaat het richting Vathypetro dat op zowat 20 km van ons hotel zich bevindt. Dit Minoïsche ensemble, op zowat 5 km van Archanes, ligt verspreid over een drietal heuvels aan de voet van de berg Iuktas. Men ziet er misschien wel de oudst bewaarde wijnpers uit de geschiedenis. De vondsten van de verschillende opgravingen, onder andere door Prof. Sp. Marinatos geleid, worden in het Archeologische Museum van Archanes bewaard. Na de lunch volgt de site van Knossos. Bekend dankzij de opgravingen van Sir Arthur Evans, is dit ongetwijfeld één van de bekendste archeologische vindplaatsen ter wereld. Knossos werd - samen met andere Minoïsche vindplaatsen, zoals Zakros, Phaistos en Malia - op de lijst van UNESCO geplaatst.

Zaterdag 1 juni 2019 (Heraklion – Phaistos – Gortys – Aghia Triada – Matala – Heraklion)
Dit keer gaat het zuidwaarts. Na een kleine 70 km houden wij halt bij onze eerste site: Phaistos waar wij alweer fenomenaal gelegen Minoïsche ruïnes van een villa kunnen bewonderen. De site is zeker wat het aantal bezoekers betreft een verademing na Knossos. Ook vinden we hier geen reconstructies die ons archeologisch oog kunnen bedriegen. Van hier rijden we een twintigtal kilometer verder zuidwestwaarts om Gortys te bereiken. Deze vindplaats, die hoofdzakelijk uit de Romeinse Tijd dateert, is bekend omwille van de wetgeving die er werd ontdekt. De basiliek is gewijd aan Titus, vriend en strijdmakker van de apostel Paulus. De site van Hagia Triada staat ook op ons programma! In het museum van Heraklion hebben we de beroemde sarcofaag van Hagia Triada kunnen bewonderen. We houden een korte pauze in het dorpje Matala, ooit de haven van Phaistos.

Zondag 2 juni 2019 (Heraklion – Anogia – Zominthos – Heraklion)
Na het ontbijt vertrekken we naar de uitzonderlijk zelden bezochte site van Zominthos die pas in 1982 door Yannis Sakellarakis is ontdekt. Sakellarakis zou er blijven opgraven tot aan zijn dood in 2010. Ook nu nog zijn er opgravingen bezig. De indrukwekkende overblijfselen van deze opnieuw Minoïsche site bevatten naast een grote villa, verschillende werkruimten zoals een centrum voor de productie van keramiek. Sommige van de vondsten bestuderen wij in het Museum Sakelarakis te Anogia.

Maandag 3 juni 2019 (Heraklion – Melidoni – Chania)
Vandaag verlaten we Heraklion en trekken we naar Chania. Onderweg bezoeken we de spectaculaire grot van Melidoni. Na de middag brengen wij een uitgebreid bezoek aan Chania en het lokale archeologische museum. Wij overnachten in Chania.

Dinsdag 4 juni 2019 (Chani – Eleftherna – Armeni – Rethymno – Chania)
Na het ontbijt nemen we de bus naar Eleftherna. Hier zien we op een heuvel de resten van een stad gesticht tijdens de negende eeuw voor onze tijdrekening. De vondsten worden bewaard in het lokale museum dat pas in 2016 haar deuren opende. Van hieruit rijden we naar Armeni waar niet minder dan meer dan 200 graven en een tholosgraf werden blootgelegd. Sommige vondsten hebben we al bewonderd in het museum van Chania. Uiteindelijk bereiken we het mooie stadje Rethymno dat een boeiend archeologisch musuem heeft.

Woensdag 5 juni 2019 (Chania – Aptera – Akrotiri – Chania)
Na het ontbijt gaat het richting Aptera. De eigenlijke site bevindt zich op de heuvel die uitziet over de baai van Souda. Restanten van talrijke tempels, een Romeins badhuis, een klooster en een Turks fort maken van Aptera een rijke en diverse plaats. Het Klooster van Aghia Triada in Akrotiri is een bekend bedevaartsoord voor de Grieken wegens de associaties met de bevrijdingsoorlogen tegen de Turken. Eens terug in Chania verkennen we verder de stad.

Donderdag 6 juni 2019
Chania – retour vanuit Heraklion
Terugvlucht naar Brussel

(Programma onder voorbehoud van wijzigingen)
Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan. Gaat u akkoord? Meer informatie