Het hoeft niet meer gezegd dat België over onnoemelijk veel architecturaal erfgoed beschikt. De middeleeuwen zijn hierin sterk vertegenwoordigd en om gotische bouwwerken te vinden, moet je in België nooit ver reizen. In deze hoeveelheid zijn er ook echte pareltjes te vinden. Dominique Dumon neemt je op deze dag mee naar enkele bijzondere voorbeelden van gotische bouwkunst in Oost-Vlaanderen en Henegouwen.
De eerste stop van de dag is de vroeggotische Onze-Lieve-Vrouw-van-Pamelekerk in Oudenaarde, waarvan de eerste steen in 1234 werd gelegd. Deze volledig in Doornikse kalksteen opgetrokken kerk is een mooi voorbeeld van Scheldegotiek en vormt de laatste rustplaat van enkele baronnen en baronessen van Pamele.
Na dit bezoek trekken we naar het centrum van Oudenaarde waar er naast een stadswandeling met Dominique ook een bezoek aan het stadhuis op het programma staat. Dit stadhuis, waarvan de belforttoren UNESCO-Werelderfgoed is, is een prachtvoorbeeld van Brabantse gotiek. Een stadsgids vertelt je meer over dit gebouw en leidt je ook rond in de 14de-eeuwse Lakenhalle, die het symbool is voor het roemrijke textielverleden van de stad.
Na een vrije lunch in het centrum van Oudenaarde gaan we verder naar Ronse, waar we een bezoek brengen aan de Sint-Hermesbasiliek die eeuwenlang een bedevaartsoord voor geesteszieken was. Bijzonder en zeker niet te missen in deze basiliek is de monumentale romaanse crypte.
Voor het laatste deel van de dag blijven we in het thema ‘gotiek en geneeskunde’ met een bezoek aan het befaamde Hôpital Notre-Dame à la Rose in het Henegouwse Lessines. Dit hospitaal werd in 1242 gesticht en deed maar liefst tot 1980 dienst als rusthuis. Het is één van de laatste voorbeelden van een zelfbedruipend hospitaal met kloostergebouwen, ziekenzalen, boerderij en tuinen. Na een versterkende koffie leidt een lokale gids je rond in dit complex en vertelt je meer over de boeiende geschiedenis en het leven in dit eeuwenoude hospitaal.