Blijf op de hoogte
Inschrijven is niet meer mogelijk.
40982932290_7487c7f497_o

Functioneel en decoratief tegelijk. Door hun spel van licht en kleur waren glasramen ook in de 20ste eeuw een veelgebruikt element in de architectuur. Els Autrique neemt je mee langs enkele opmerkelijke ensembles in de buurt van Leuven en Mechelen.

Eerst bezoek je de Heilig-Hartkapel in Heverlee uit de jaren 30. Maar liefst 450m² glasraam bezorgen je een unieke ervaring. Architectuur van Flor Van Reeth, glaskunst van Eugeen Yoors en meubilair van Rie Haan vormen hier een zelden geziene symbiose.

In de namiddag bezoek je de in de jaren 60 ontworpen St-Lambertuskerk in Muizen. Bijzonder zijn de abstracte betonglasramen van René Guiette. Ook het beeldhouwwerk van Rik Poot maakt dit bezoek tot een boeiende ontdekking.

Het sluitstuk van de dag is de prachtige Wintertuin van de Ursulinen in OLV-Waver. Deze werd rond 1900 gebouwd in art-nouveaustijl voor het welstellende publiek van het meisjespensionaat met internationale uitstraling. Bloemen, vogels en palmen roepen een eeuwige zomer op in deze glas-en-ijzerconstructie. Tot de verbeelding spreken ook de pianogalerij, de Alpenzaal en de feestrefter. Genietend van koffie/thee en gebak is dit dé plek om even weg te dromen naar de Belle époque.

(Extra opstapplaats: Rode-Kruisplein in Mechelen.)

OPSTAPPLAATSEN

  • 07:30 Gent: Hoofdingang Dampoortstation (onder de luifel)
  • 08:00 Waasmunster: E17, afrit 13 in de rijrichting van het reisdoel
  • 08:30 Antwerpen/Berchem: Borsbeekbrug
  • 09:00 Mechelen: Rode-Kruisplein, ter hoogte van McDonald's
  • 09:45 Aankomst
  • 17:45 Terugreis
Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan. Gaat u akkoord? Meer informatie